Suomessa tartutaan tabuihin. Vihdoinkin. Salmonellaepidemia todistaa, että jotain on mätää niin Suomen kuin EU:n valvonnassa, jos Suomeenkin tuotava rehu aiheuttaa salmonellaepidemian. Valvonnan pitää olla tiukkaa tuotantoketjun alkupäässä, jottei yksittäisten kanojen perässä tarvitse juosta.
Ministerien selitykset kyselytunnilla olivat yhtä kanankakkaa. Ihmettelen myös, miksi EVIRAn tiedot vaihtelevat päivästä toiseen. Ei hyvä.
Samaa kanankakkaa ovat myös selittelyt , miksi Suomessa on tehty Euroopan ennätys ruuan hinnan nousussa. Kyllä se vaan niin on, että ruuan ALVin alennus maksatetaan kuluttajilla etukäteen. Siis: Ensiksi nostetaan ja sitten lasketaan.
Rakenteellinen tekijä on kilpailun puute. Kun Lidl tuli Suomeen hinnat laskivat, mutta ruokakorin hinta on edelleen Lidlissä huomattavasti kalliimpi kuin Saksassa. Selitykseksi ei kelpaa kuljetuskustannukset, sillä vastaavasti palkkataso on Suomessa halvempi. Ainoa selitys on kilpailun puute.