”Vuosisadan juttu”

Vapaakauppaneuvottelut EU:n ja USA:n välillä ovat käynnistyneet vakoilujupakasta huolimatta. Vapaakauppasopimus onkin tärkeä sekä poliittisesti transatlanttisten suhteiden lujittamiseksi että taloudellisesti: kasvuun pitää saada vauhtia valtameren molemmin puolin. Komission arvion mukaan vapaakauppa synnyttäisi satoja tuhansia työpaikkoja. Kyseessä on siis ”vuosisadan juttu”, joka kertoo omaa kieltään siitä, kuinka USA ja Eurooppa tarvitsevat edelleen toisiaan.

Vapaakauppaneuvotteluja häiritsee vakoilujupakka, mihin Eurooppa on reagoinut vihaisesti. Washingtonissa tunnelmat ovat rauhallisemmat. Kummallista kyllä, tapahtumiin kriittisestikin suhtautuvat tahot ovat olleet aika hiljaa.Liekö USA:n kansallispäivän juhlinta venynyt pitkäksi vai koetaanko jupakka myrskyksi vesilasissa? Alkuärtymyksen jälkeen myös monet Euroopan maat ovat vaimentaneet kritiikkiään, kun on paljastunut se tosiasia, että monet EU:n jäsenmaatkin ovat samassa vakoiluliemessä. Vakoilujupakan ensimmäinen uhrikin on tiedossa: Luxemburgin arvostettu pääministeri Juncker joutui eroamaan.

Obaman anteeksipyyntöä odoteltaessa, on hyvä miettiä, mitä EU itse ja jäsenvaltiot voisivat tehdä kansalaisten yksityisyyden suojan vahvistamiseksi. Tietosuojaa koskeva lainsäädäntö on auttamattomasti vanhentunut ja tuskin koskaan pystyykään olemaan kehittyvän tekniikan edellä, mutta parempaan on pyrittävä. Tiedustelun demokraattinen valvonta on puolestaan tiukasti jokaisen maan omissa käsissä ja järjestetty eri tavoin eri Euroopan maissa.

Miten parlamentaarinen valvonta on järjestetty Suomessa?

Suomen Eduskunnassa sekä ulkoasianvaliokunta että hallintovaliokunta seuraavat Suojelupoliisin toimintaa. Olin kahdeksan vuotta Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja ja siinä ominaisuudessa sain ja valiokunta sai vastaukset kaikkiin kysymyksiin, mitä osasimme ja älysimme kysyä. Luottamukselliset kysymykset pysyivät luottamuksellisina.

Vuosien varrella on säännöllisesti noussut keskustelua siistä, onko Suopon valvonta riittävää vai pitääkö valvontaa varten perustaa oma valiokunta kuten joissakin maissa on tehty. Ajatusta kannattaa miettiä joskin Suopon ”oman valiokunnan ”vaarana on, että siitä tulee Suopon edustaja ja viestinviejä eduskuntaan päin eikä eduskunnnan eli kansalaisten viestinviejä Suopoon päin.

Maailma, jossa elämme, on ehtinyt muuttua tässäkin suhteessa muutamassa vuodessa radikaalisti. Poliittinen järjestelmä on nyt monessa suhteessa-myös tässä asiassa- altavastaajan asemassa.Nyt on aika ottaa kansalaisten perusoikeudet ja yksityisyyden suoja todella vakavasti polittiikan esityslistalle.

Asiaan on puuttunut eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma. Hän on oikealla asialla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top