”Vetovoimatekijä” on uusi salasana

Suomen maahanmuuttopolitiikka on henkisessä umpikujassa. Kieltämättä asia on vaikea ja vaatii erityistä poliittista rohkeutta, Puoluejohtajat joko välttelevät tai vaikenevat, mutta ennenkaikea varovat. Tasavallan presidenttikin  antoi siimaa  ennenkaikkea maahanmuuttoa vastustaville, ei ainoastaan kriittisille vaan myös  vihaisia puheita puhkuville kansalaisille.

EU-tasolla Suomi on ollut valtavirrassa. Suomi on ollut valmis pakolaistaakan jakoon, vaikka äänestikin asiassa tyhjää.  En halua moittia pääministeri Sipilää tai sisäministeri Petteri Orpoa, joiden  tehtävänä on  sovitella hallituksen sisäisiä erimielisyyksiä. Tuo nuorallatanssi vie voimia ja rohkeutta.

Henkinen umpikuja näkyy nyt erityisesti kotouttamisessa. Kaikki positiivinen nähdään ”vetovoimatekijänä”. Perheiden yhdistämistä tiukennetaan äärirajoille. Miten joku voi kuvitella turvapaikan saaneen  kotoutuvan, jos näköpiirissä  ei ole mahdollisuutta saada perhettä Suomeen? Umpikuja näkyy myös jopa  työllistymisessä, jonka mahdollinen onnistuminen nähdään ”vetovoimatekijänä”.  ”Vetovoimatekijästä” on tulossa salasana, jonka alle voi peittää melkein mitä tahansa.

Jos työllistyminen nähdään ”vetovoimatekjänä”, on luonnollista, ettei hallituksella ole selkeitä esityksiä, millä tavalla mahdollisesti noin 10.000 turvapaikan saanutta voidaan saada työn syrjään kiinni. Mahdollisuuksia on: palkkatuki, oppisopimuskoulututuksen räätälöiminen maahanmuuttajille, minimipalkkojen väliaikainen alentaminen jne. Suomessa on tunnetusti tekemätöntä työtä. Yrityksille pitää synnyttää vetovoimatekijöitä työllistää maahanmuuttajia.

Ilokseni huomasin, että Jyväskylän yliopisto ja Hanken ovat ryhtyneet avaamaan korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien työllistymissolmua räätälöidyillä ohjelmilla.

Kotoutumiseen liittyvät hallituksen toimet ovat  työ-ja oikeusministeri Jari Lindströmin käsissä. Kun perussuomalaisten maahanmuuttopolitiikan ideologi on europarlamentaarikko  Jussi Halla-aho, niin mieleen hiipii ajatus, että perusuomalaiset eivät oikeasti haluakkaan  kotoutumisen onnistumista, koska se on ”vetovoimatekijä”.

Suomen linjan voisi kärjistää: mitään ei tehdä eikä mitään tarvitse tehdä eikä rahaakaan ole. Tämä ei ole mikään loppukevennys-ei todellakaan, vaan kehoitus parempaan!

Lopuksi tunustus ulkoministeri Timo Soinille, joka sanoi että Britannian jatko EU:ssa on Suomen etu. Tärkeä linjanveto, joka osoittaa kykyä nousta perussuomalaisten itsensä nostaman EU-hälyn ja melun yläpuolelle.

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top