Veriperjantai testaa Euroopan moraalin

‘- Älkää sekoittako terroristeja turvapaikan hakijoihin!  Ajankohtaisen vetoomuksen ovat esittäneet  Suomen presidentti  Sauli  Niinistö ja EU komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker Pariisin tragedian jälkeen. Vaaralliselle matkalle Eurooppaan lähteneet ovat itse paenneet Isisiä ja sotaa, joten heidän syyttäminen Pariisin iskuista on kohtuutonta ja väärin. Perjantai oli verinen. Pariisin terrori-iskujen lisäksi ISIS iski myös Bagdadissa ja edellisenä iltana Beirutissa. Kuolleita yli 70.

Pariisin järkyttävät iskut ovat synnyttäneet Euroopassa monenlaisia reaktioita. Maahanmuutto ja terrorismi on jo ehditty sekoittaa.   Saksan liittokansleri Angela Merkel on joutunut  puoluetovereidensa hyökkäysten kohteeksi maahanmuuttopolitiikan takia. Puolan uusi  Eurooppa-ministeri Konrad Szymanski on puolestaan peruuttanut lupauksensa osallistua EU:n   yhteiseen taakanjakoon. Myös Slovakian pääministeri  Robert Fico on nostanut syyttävän sormensa  toistamalla usein kuullut jälkiviisaat sanat:” Mitä minä sanoin!”, vaikka hän vielä muutama viikko sitten parlamentin sd-ryhmässä kielsi sanoneensa mitään, mitä hänen väitettiin sanoneen eli  muurien ja piikkilankojen tarpeellisuudesta  Unkarin Orbanin mallin mukaan.

Onneksi valtava enemmistö  EU-johtajista  ja Euroopan ja koko  kansalaisista ovat  todenneet, että isku Pariisissa viattomia ihmisiä kohtaan on isku meitä kaikkia eruooppalaisia kohtaan.

Terrorismia vastaan on mahdollista taistella vain yhteistyöllä.  Ilmeisesti Isisin ampuman venäläisen  matkustajalentokoneen tuoman surun murtamana  Venäjä panee nyt toivonsa siihen, että yhteisen uhan vuoksi suhteet länteen  lähenesivät. Venäjä on jo osoittanut voivansa olla myös rakentava kansainvälinen toimija Iranin kysymyksessä.   Venäjän käteen on syytä tarttua unohtamatta kuitenkaan maan omia ihmisoikeusloukkauksia.

Tilanne Euroopassa on kireä. Kansianvälistä suojelua hakevien kohtaloissa testataan eurooppalaisia arvoja. Onko Eurooppa  talousprojekti, joka perustuu vain talouden arvoihin vai onko moraalilla ja arvoilla mitään merkitystä ?

Jos moraali ja arvot  jäävät  talouden alle, silloin EU hajoaa.  Pakolaiskriisi on moraalitesti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top