Venäjä,Venäjä,Venäjä

Suomessa on ylikorostettu muuttumattomuutta. Jopa silloin kun Neuvostoliitto hajosi ja Baltian maat liittyivät Euroopan Unioniin ja Natoon, Virallinen Totuus antoi ymmärtää, että lähiympäristössä ei ole tapahtunut muutoksia, jotka aiheuttavat linjantarkistuksia.

Tällä perusteella esimerkiksi eduskunnan puhemiesneuvostossa päätettiin selonteon käsittelypaikaksi ulkoasianvaliokunnan sijasta puolustusvaliokunta, joka vesitti mm.ulkoasianvaliokunnan Venäjää koskevan lausunnon, jossa Venäjää arvioitiin -sanoisinko- realistisesti. Ystävien kesken voi olla realistinen, jopa kriittinen. Pahinta on muuttumattomuuden hokeminen ja laiska ajattelu.

Georgian tapahtumien pyörteissä muuttumattomuus -oppi on saanut jälleen jalansijaa, mutta onneksi pääministeri ilmoitti selkeäsanaisesti, että tottakai Georgian tapahtumat vaikuttavat nyt valmisteilla olevaan selontekoon.

Valitettavasti pääministeri taisi tarkoittaa vanhaa turvallisuuspoliittista nationalismia eli lisää rahaa armeijalle eikä uutta puhtia EU:n ulko-ja turvallisuuspolitiikan kehittämiseen tai yhteistyön vahvistamista rauhankumppanuuden saralla.

Ei tietenkään pidä hötkyillä, mutta laiskaan ajatteluunkaan ei ole varaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top