Velkakriisi vinouttaa

Kiina on ilmoittanut halukkuutensa auttaa velkakriisissä kärvistelevää Eurooppaa. Viimeksi Italian on kerrottu pyytäneen Kiinalta apua. Kreikan pelastaminen on Kiinalle pikkujuttu. Kiinassa – toisin kuin Suomessa – ymmärretään, että Kreikan kaatumisen seuraukset olisivat vakavat. Kiina on valmis auttamaan  myös  vilpittömästi, sillä euromaiden ajautuminen vararikkoon olisi myrkkyä Kiinan viennille ja koko maailmantaloudelle. Ongelmamaiden tukemiseen Kiina haluaa kuitenkin liittää ehtoja, sillä tunnetusti  ei ole ilmaista lounasta eikä ilmaista rahaa.

Erityinen ehto suhteessa Eurooppaan on Kiinan toivomus, että EU myöntäisi Kiinalle markkinatalousmaan aseman. Tämä on ollut pitkään kiinalaisten esityslistan tärkein kohta, mutta kohdannut Euroopan taholta jäätävää kritiikkiä ja vastustusta.  Kysymys on melken kopernikaanisesta muutoksesta. Tähän saakka Eurooppa on enemmän tai vähemmän painostanut Kiinaa kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja oikeusvaltion periaatteita. Nyt Kiina painostaa Eurooppaa hyväksymään Kiinan markkinatalousmaaksi. Mitähän tämä sitten merkitsee? Ehkä sitä, että hyväksyisimme kehnot ympäristönormit, olemattoman kuluttajansuojan, ihmisoikeuksien loukkaukset ja työehtojen polkemisen markkkinatalouteen kuuluviksi. Velkakriisi jatkuessaan vinouttaa monia asioita.

Euroopan velkakriisi kannattaa ottaa tosissaan ja tulella leikkinen on syytä lopettaa. Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan perjantainen päätös kannattaa Euroopan kriisirahaston (ERVV) toiminnan vahvistamista oli tärkeä.  Rahoitusvakauden turvaaminen on nyt ensiarvoisen tärkeää. Se parantaa luottamusta myös poliittiseen järjestelmään ja sen päätöksentekokykyyn.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top