Vasemmisto harhapoluilla

Poliittisen lähihistorian kummallisimpia temppuja on ollut vasemmiston  perinteisen parlamentarismia korostavan linjan muuttuminen presidentin asemaa korostavaksi. Vasemmistoliitto ja Sdp ovat valitettavasti hupenevan kannatuksensa takia tarrautumassa  korostamaan presidentin asemaa, kun sillä on gallupeissa kansalaisten tuki. Vasemmistoliitto näyttää nyt olevan syvimmässä ”presidenttiuskossa”.

Mitähän  mahtaa ent. Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja perustuslakiasiantuntija Esko Helle  ajatella, sillä  hän on ollut yksi aktiivisimmista kansanvallan ymmärtäjistä ja ajajista  sekä oikeastaan yksi nyt käynnissä olevan prosessin isistä?

 Liityin aikoinaan SDP:n jäseneksi juuri liikkeemme  syvän kansanvaltaa ja eduskunnan asemaa  kunnioittavan perinteen takia, jota Sdp on aina edustanyt, jopa ns. tynkäeduskunnan aikana. Nyt Eero Heinäluoma ja Annikka Lapintie oikein kilpailevat presidenttimyönteisemmän puolueen tittelistä.

Perustuslakia pohtiva Taxellin  komitea esittää, että pääministerin asemasta Suomen edustajana Euroopan unionin toiminnassa säädettäisiin  perustuslaissa.Esitystä perustellaan aivan oikein sillä, että näin turvataan eduskunnan asema ja vaikutusmahdollisuudet Suomen EU-kantojen määräytymisessä. Presidentin päättöksentekoon komitea esittää rajoituksia silloin, kun valtioneuvosto valtioneuvoston ratkaisuehdotus vastaa eduskunnan kantaa. Varmasti ajan myötä selviää, mitä kaikkea tämä tarkoittaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top