Varjoja eurooppalaisten arvojen yllä

Euroopan monet oikeistojohtajat ovat piilottamassa pätemättömyytensä populismiin. Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy on ottanut kohteekseen romanit, joita karkoitetaan nyt  Ranskasta massoittain.  Näin  stigmatisoidaan raskaalla merkillä yhtä etnistä ryhmää – romaneja . Heiltä kielletetään vapaa liikkuvuus.Samalla  kielletään kaksi EU:n perusarvoa: vapaa likkuvuus ja syrjimättömyys. Kysymyksessä näyttävät olevan massatoimenpiteet, eivätkä rikollisten tai laittomien maahanmuuttajien karkottamiset.

Eurooppalaiset johtajat ovat heikkoja ja pakenevat populismiin.Oikeistohenkinen komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso on myös hiljaa. Koska sanat ovat myös tekoja, tarkoittanee komisson hiljaisuus asian hyväksymistä. Romanien karkottaminen ei ratkaise yhtään ongelmaa.  Oikeistojohtajien Sarkozyn ja Berluscnin tarkoitus on  on laskevan kannatuksensa seurauksena siirtyää huomio pois työttömyydestä ja talouden ongelmista.

Kysymys on eurooppalainen asia, ei Ranskan tai Italian sisäpoliittinen asia.Siksi asia on otettava esille ensi viikolla Euroopan parlamentin täysistunnossa. Kysymys on loppujen lopuksi ihmiskuvasta, ihmisarvosta ja ihmisoikeuksista. Ne ovat EU:n -arvoyhteisön- sydämenlyöntejä. Ihmisoikeuksista pitää  ”saarnata”, vaikka Aleksander Stubb pahoitteli  ”saarnaamista” suurlähettiläspäivillä.

Oikeistopolitiikkaan kuuluu  Suomessa virinnyt hanke kriminalisoida kerjääminen. Asialla ovat kokoomuspoliitikot -kas kummaa- niin hallituksessa kuin Helsingin kaupungissakin.Voidaanko äärimmäistä köyhyyttä kriminalisoida? Ei ole oikein, että uhreistä tehdään rikollisia, kun rik0ollisia ovat hyväksiköyttäjät ja ihmiskauppiaat?

EU:ssa on kehitteillä erityinen romanistrategia.Erityisesti lasten ja nuorten koulunkäynti tarvitsee tukea. Avainasemassa ovat tietenkin jäsenmaat itse kuten Romania ja Bulgaria. Ilman jäsenmaiden sitoutumista EU:n strategioista tulee helposti tragedioita. Suomalaisilla on mahdollisuus toimia ”unilukkareina”, sillä suomalaisten romanien asemaa voidaan pitää tyydyttävinä, meillä esimerkiksi oppivelvollisuus koskee kaikkia.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top