Vain kahvikupposen verran

 Ei ole mitään järkeä vain puhua kasvusta ja paremmasta työllisyydestä, jos ei ole käytettävissä kasvua ja työllisyyttä parantavia välineitä. Vaikka Euroopan unionin budjetti on yksi voimakkaimpia välineitä synnyttää investointeja ja kasvua, paine myös EU:n budjetin leikkaamiseksi on kova. Euroopan  kriisi uhkaa jo  koko maailmantaloutta, mutta Eurooppa on kuin avantoon pudonnut  mies, joka käyttää energiansa  vain miettiäkseen, miten hän avantoon joutui ja miksi jäänaskalit jäivät kotiin sensijaan  että pyrkisi hyisestä vedestä pois.

 Ranskan uusi demaripresidentti Hollande on toista maata. Hän esittää 120 biljoonan euron kasvupakettia. Paketti muodostuisi 55 biljoonan käyttämättömistä rakennerahastoista, 60 biljoonaa Euroopan investointipankilta ja noin 5 biljoonaaa projektibondeja infrahankkeisiin. Summat ovat suuria, mutta vain  osa olisi ”uutta rahaa”. Hollande myös vaatii transaktioveroja rahoittamaan projekteja ja osin myös EU:n budjettia.

EU:n budjetti on erilainen kuin kansalliset budjetit.  EU:n budjetti maksaa 0,67 euroa eurokansalaista kohden eli puolen kahvikupposen verran. Rahat eivät mene mihinkään EU:n pohjattomaan laariin, vaan 94 prosenttia palaa jäsenmaille ! EU:n budjetti on investointibudjetti. Se ei velkaannuta eikä kasvata vajeita  eikä lisää kansalaisten verotaakkaa. Säästäväisyyttä  pitää EU:ssakin tietenkin harjoittaa, mutta se on eri asia kuin leikkauksia luihin saakka. Komissio esittää  EU:lle maltillista budjettia , mutta  joillekin jäsenmaille ei tämäkään tunnu riittävän. Rahiseva leikkauslevy on jäänyt pahasti päälle.

 Pian alkavassa  huippukokouksessa  etsitään tasapainoa Kasvu-Ranskan ja Säästö-Saksan välillä.  Komissio tuonee oman kasvupaketin kokouksen puitavaksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top