Uusi maailma vaatii uusia ajatuksia

Uusi maailma vaatii uusia ajatuksia ja uusia ratkaisuja. Eräs sellainen on kansainvälinen varainsiirtovero, jonka kannatus kasvaa vuosi vuodelta.Euroopan parlamentti otti askeleen kohti varainsiirtoveroa hyväksyessään ajatuksen  lokakuun täysistunnossa äänin 313-296.  Äänestyksessä testattiin etupäässä sitä, haluavatko mepit EU:n olevan asiassa etulinjassa vai odotetaanko hankkeen globaalia toteutumista. Kaavailtu vero on osa rahoituskriisin vastaista taistelua koskevaa päätöslauselmaa.Parlamentti katsoo, että uuden veron tulisi olla mahdollisimman laajapohjainen ja EU:n pitäisi olla asiassa edelläkävijä.

Minulle 0n jäänyt epäselväksi, mikä on Suomen hallituksen kanta varainsiirtoveroon. Papereista voin lukea, että  ”Suomi tukee ajatusta korkeatasoisen veroasiantuntijatyöryhmän asettamisesta selvittämään varainsiirtoveron käyttöönottoa”. Mikä ihmeen kanta se on ? Muutenkin Suomen hallituksen EU-politiikka on  nykyään enimmäkseen peesailua.

Varainsiirtovero olisi järkevä väline vähentämään keinottelua. Sillä voitaisiin myös pienentää julkisen talouden alijäämää.Jos esimerkiksi jokaisesta pääomasiirrosta verotettaisiin 0,05 prosenttia, se voisi tuottaa EU:lle ja jäsenmaille 200 miljardia vuodessa.

Voi kestää vuosikausia, ennenkuin verosta päästään maailmanlaajuisesti yksimielisyyteen. Sen takia on tärkeää, että EU ottaa ohjat käsiinsä. Veroa ei ole tarkoitus ottaa käyttöön reaalitaloudessa eikä sen tarkoitus ole koskea vientiä ja tuontia eikä suoria investointeja.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top