Uskomaton luku

Terrorismin kylvämän surun, tuskan ja pelon maailmassa ainoa tapa selviytyä on uskoa parempaan maailmaan. Rajojen sulkeminen, eristäytyminen ja pelkääminen ovat juuri sitä, mitä terroristit haluavat.

Enemmän on kuitenkin tehtävä terrorismin kitkemiseksi. Viimeisimmätkin hanat terrorismin rahoittamiseksi pitää kansainvälisellä yhteistyöllä tukkia. Tiedustelua on tehostettava ja maiden on jaettava nopeasti toisilleen pienimmätkin vihjeet terroritekoja suunnittelevista.

Minua on jo kauan ihmetyttänyt, kuinka EU-maatkin mustasukkaisesti varjelevat tiedustelutietojaan. Se on sitä suvereniteetista luopumisen pelkoa, vaikka jokainen tietää, ettei yhtäkään suurta ongelmaa kuten ilmastonmuutosta, kansainvälistä rikollisuutta, veronkiertoa tai terrorismia pysty yksikään maa yksin ratkaisemaan.

Tosin tietojen vaihdossa on viime aikoina pakon edessä tapahtunut parannusta, mutta iskujen jälkeen kuuluu vieläkin liian usein kommentteja, kuinka iskun tehneet henkilöt tunnetaan ja kuinka monet ovat olleet tarkkailun kohteena. Totta on onneksi se, että iskuja on myös pystytty estämään viranomaisten toiminnan ansiosta.

Alun perin aioin kirjoittaa Erasmus Rotterdamilaiselta nimensä saaneesta Erasmus ohjelmasta, joka täyttää 30 vuotta. Siitä otsikkokin: Uskomaton luku. Nimittäin EU-ohjelmat ovat mahdollistaneet peräti 235 000 suomalaisen osallistumisen tähän yhteen EU:n suurimpaan arkipäiväiseen kansainvälistymisen eli opiskeluun, työn tekemiseen ja harjoitteluun EU-maissa.

Alun perin Erasmus koski vain korkeakouluopiskelijoita, mutta vuonna 2014 alkanut Erasmus+ ohjelma kattaa kaikki koulutusasteet, nuorisotoiminnan sekä urheilun ja opettajat.

Suomi on kaiken lisäksi nettosaaja, sillä Suomi on ollut yksi aktiivisimmista ohjelmiin osallistuneista maista.

Erasmus Rotterdamilainen olisi tyytyväinen. Tuo 1466-1536 elänyt filosofi, humanisti ja teologi oli todellinen kosmopoliitti, Euroopan kansainvälistäjä. Hän oli myös reformaation varhainen tukija.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top