Turmp kuume Zika-virusta vaarallisempi

Yhdysvalloissa presidenttikisassa alkaa uusi kuuma vaihe. Kisan esivaalin eli niin sanotun  supertiistain tulokset eivät tuoneet suuria yllätyksiä. Demokraattien Hilary Clinton ja republikaanien Donald Trump jatkavat voittokulkuaan.  Amerikassa  leviävä Trump-kuume on Zika-virustakin vaarallisempi.

On sulaa hulluutta, että työläisten ja köyhtyvän keskiluokan ääritorveksi on noussut huonosti käyttäytyvä miljardööri Trump. Trump on ehtinyt haukkua kilpailijoidensa lisäksi meksikolaiset, maahanmuuttajat, sotaveteraanit ja naiset, joita Trump on onnistunut kuohuttamaan seksistisillä kommenteillaan.

Trumpin kannatus perustuu voimakkaisiin terrorismin vastaisiin argumentteihin ja kansainvälisten kauppasopimusten vastustamiseen.  Äänensävyt muistuttavat eurooppalaisia populisteja kuten Ranskan äärioikeiston Marine Le Pennin puheenvuoroja.

Paradoksaalista on kuitenkin se,  että juuri miljardööri Trump on noussut  vastavoimaksi. Hän ei todellakaan edusta mitään eettistä vallankumousta eikä ahneuden aikakauden loppua.

Tyytymättömyyteen on syytä niin Yhdysvalloissa, Euroopassa kuin koti-Suomessakin. Eikä ole ensimmäinen kerta historiassa , etttä  epäonnistumisista syytetään maahanmuutajia. Perussyy tyytymättömyyteen on samankaltainen niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin.. On väärin ja epäoikeudenmukaista,kun  vaurain 1 prosentti kasvattaa vaurauttaan, kun monet talouden iskut ja laskut kohdistuvat köyhtyvään keskiluokkaan ja köyhiin.

Virallisen talouspolitiikan kestosanoihin on yksinkertaisesti kyllästytty.Kaikkialla  halutaan muutosta, mutta mihin suuntaan- se jää arvoitukseksi. Kun perinteiset poliittiset liikkeet eivät pystyy vatsaamaan, tyhjiö täyttyy populismilla ja populisteilla.

Kun uusiliberalismi kuoli vuoden 2009 talouskriisiin, kuviteltiin, että tulossa on jotain parempaa. Seurauksena olikin pahempaa: Yhdysvalloissa äärikonservatiivineen Teekutsuliike sai seuraajakseen Trump-ilmiön. Euroopassa nousee edelleen populismi. nationalismi ja muukalaisviha.

Niin demokraateille Yhdysvalloissa kuin Euroopan  sosialidemokraateille ja maltilliselle oikiestolle tämä  on iso haaste. Jos emme onnistu uudistamaan talouspolitiikkaa  kansainvälisiä kauppasopimuksia kuten TTIP:tä kansalaisten oikeudentajua vastaamaan ja hyvinvointia lisäämään, niin vaihtoehdoksi nousee äärioikeisto ja populismi. Näin tässä on käymässä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top