Trumpin kauppasota on uhkapeliä

Yhdysvallat on Trumpin johdolla laskenut vapaan kaupan liehuvan lipun alas ja käpertyy entistä enemmän itseensä. Trumpin populistinen ja nationalistinen politiikka ulottuu nyt myös kauppapolitiikkaan.

Ensin USA yritti kiristää EU:lta myönnytyksiä uhkailemalla tulleilla, kun myönnytyksiä ei herunut, Yhdysvallat ilmoitti asettavansa kesäkuun alusta teräs- ja alumiinitullit EU:ta vastaan. Tullit koskevat kaikkia maita, myös USA:n naapureita Kanadaa ja Meksikoa. Tulleja perustellaan turvallisuuskysymyksenä, mutta todellisuudessa Trump haluaa miellyttää kannattajiaan – niitä jotka ovat menettäneet työpaikkansa terästehtaiden suljettua.

EU on vienyt tapauksen WTO:n riitojenratkaisumenettelyyn ja EU aikoo asettaa vastatulleja, jotka astuvat voimaan heinäkuussa. EU:n vastatullit koskevat muun muassa maissia, maapähkinävoita, appelsiinimehua, farkkuja, soutuveneitä sekä pelikortteja.

Trumpin politiikka on uhkapeliä, sillä näin alkavat kauppasodat. Strategia on kaikin puolin huono, sillä Trump tähtää Kiinaan, mutta ampuu EU:ta ja muita liittolaisiaan. Teräksen ylituotanto on ongelma ja Kiinan valtion tukema terästeollisuus on pitkälti ylituotannon takana.

Keskeinen kysymys on, että jääkö tämä tullikiista tähän, vai saako se lisäkierroksia ja syttyykö tästä maailmantaloutta lamaannuttava kauppasota?

Vain muutama vuosi sitten TTIP eli EU:n ja USA:n välinen vapaakauppasopimus oli kuuma peruna. Vapaakauppaneuvotteluja seurattiin tiiviisti parlamentissa ja monet kansalaiset olivat kauppasopimuksesta huolissaan. Nyt ollaan aivan toisessa tilanteessa. TTIP-neuvottelut ovat jäissä ja vapaakaupan sijaan USA tarjoaa kauppasotaa.

Joka tapauksessa, mielikuvat käyvät nyt taistelua: kuka onkaan syyllinen ja kuka uhri? Trump maalaa eurooppalaiset ahneiksi ja kieroiksi ja tällä puolen Atlanttia taas Trump mielettään koulukiusaajaksi ja kauppakiistan aloittajaksi.

Amerikassa ovat samat työpaikkoja ja työn murrosta koskevat haasteet kuin Euroopassakin. Monet tehdastyöläiset ovat menettäneet työpaikkansa eikä heille ole kysyntää työmarkkinoilla. Tullit ja kauppasota eivät kuitenkaan ole vastaus eivätkä ne pysäytä tätä kehityssuuntaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top