Trump ja eurooppalainen populismi

Kerrankin on syytä toivoa, että joku EI PIDÄ kiinni vaalilupauksistaan. Jos niin ikävästi kävisi, Donald Trumpin valinta USA:n presidentiksi tarkoittaisi katastrofia ilmastosopimuksille, kauppasopimuksille ja erityisesti ihmisoikeuksille.

Trumpin kärkiteema vaaleissa oli maahanmuuttopolitiikka. Ei siis ihme, että ensimmäisten onnittelijoiden joukossa olivat pelottavat eurooppalaiset populistit kuten britti Nigel Farage, Ranskan Marine Le Pen ja Hollannin Geert Wilders.

He kaikki, mutta konkreettisimmin Donald Trump itse, ovat äärimmäisen vihamielisiä maahanmuuttajia kohtaan. Trump puhui “ideologisesta sertifikoinnista”, jossa valitaan vain ne, jotka menestyvät ja rakastavat Yhdysvaltoja, Hän lupasi keskeyttää mahanmuuton alueilta, joilla on todistettu historia terrorismista. Hän haluaa rakentaa muurin USA:n ja Meksikon välille. Erityisesti hän haluaa estää syyrilaisten pakolaisten pääsyn. Hän on myös todennut voivansa kieltää kaikkien muslimien maahanpääsyn.

Tuntuuko tutulta?

Maailmanlaajuinen 1920 suuri lama antoi voimia aikoinaan puolueelle, joka lupasi poistaa työttömyyden, kumota “häpeärauhan” ja lopettaa Saksan ongelmiin hänen itsensä syyllistämät juutalaiset.

Trumpin ja populismin voittokulku Euroopassa pohjautuu tietyltä osin samoihin nöyryytyksen tunteisiin, mikä vallitsivat Saksassa 1. maailmansodan jälkeen. Yhdysvallat on menettänyt ja menettämässä maailman johtajuutta. Työpaikat menevät Kiinaan. Hiilikaivoksia suljetaan. Valkoinen mies tuntee epävarmuutta ja ahdistusta eri väristen ja eri uskontoja edustavien määrän kasvaessa. Myös naisten nousu yhteiskunnan eri tasoilla herättää levottomuutta. Siksi “Make America great again” sai niin suuren tuen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top