Toveri paronitar ja joulupukki

Tunnetusti Euroopan parlamentti työskentelee viikon kuukaudessa Ranskassa Strasburgissa. Kaupunki on oikeutetusti Euroopan joulupääkaupunki. Strasburgin joulukoristeet ovat aivan omaa luokaansa. Täällä on erittäin kaunista ja tunnelmallista.

Joulurauha on kuitenkin vielä kaukana, sillä  Strasburgin viikko on aina pakattu täyteen asiaa. Eilinen työpäivä venyi 14-tuntiseksi. Illalla kymmeneen saakka keskustelime ryhmässä  uuden ulkomisterin  Cathy Ashtonin kanssa.  Hän joutui illan tunteina vastaamaan -kirjaimellisesti -kaikkeen maan ja taivaan väliltä.

Sain viimeisen puheenvuoron ja ajattelin vähän keventää tunnelmaa kertomalla , että olen Suomesta, läheltä Lappia, missä tunnetusti asuu Joulupukki. Sanoin  toveri paronittarelle, että jos hänellä on joitakin toivomuksia, voin välittää ne joulupukille.

Hän ilahtui silminnähden ja kertoi käyneensä jo kaksi kertaa Rovaniemellä Joulupukkia tapaamassa. Vastasin hänelle, että minä puolestani olen vuosia sitten tavannut Henry Kissingerin, joka aikoinaan toivoi  ”Euroopan puhelinnumeroa”. Kysyin silloin Kissingeriltä, onko hän  tyytyväinen, kun Eurooppa saa kuin saakin Lissabonin sopimuksen myötä  hänen toivomansa  ”puhelinnumeron” (eli yksi henkilö tulee kasvoillaan vastaamaan  Euroopan ulkopolitiikasta) ja Yhdysvaltojen tai Venäjän presidentti voi sitten ”soittaa” Eurooppaan.

Kissinger vastasi:– Hyvä, mutta  pystyykö puhelimeen vastaaja sanomaan mitään ennenkuin kaikki 27 maata ovat päässeet asiasta yksimielisyyteen. Se vie aikaa.

Kissingerin  vastauksessa oli ydinasia. Ashtonin edessä on jättisuuri haaste: miten saada EU puhumaan yhdellä äänellä, sillä siitä riippuu Euroopan vaikutusvalta globaalimaailmassa.  Uskon Ashtonin onnistuvan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top