Todellinen uhka Iijoella

Kuunnellessani tänään pääministerin haastattelutuntia vakuutuin lopullisesti, että
Kollaja nousee korkealle politiikan esityslistalla. Sen vahvisti tänään Kalevassa myös voimaministeri Paavo Väyrynen. Ja miksi ei nousisi, onhan Kollajan ja Vuotoksen rakentamisesta päätetty kahden päähallituspuolueen Keskustan ja Kokoomuksen puoluekokouksissa!Lisäksi hallitusohjelmassa on luvattu lisätä ”tuntuvasti vesivoimaa”.

Pääministeri Matti Vanhanen heittäytyi tietämättömäksi siitä, vaatiiko Kollaja Koskiensuojelulain purkamista vai vesilain muuttamista. Vanhanen ei voi olla tietämätön, sillä asia oli esille eduskunnan kyselytunnilla ja koko hommaa on puitu jo vuosia.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki kiemurteli torstain kyselytunnilla, että nyt vasta ”selvitetään” eikä rakenneta. Herranjestas, tuo asiahan on selvitetty jo moneen kertaan, korvaukset maksettu ja Nousukala Iijokeen -projekti käynnistetty! Ministeri Pekkarisen sanat ja ruumiinkieli kyllä kertoivat totuuden, että vesivoiman ”tuntuva” lisääminen on mahdotonta ilman Kollajaa ja Vuotosta.

Hallitusohjelmassa on vihreä sormenjälki: vesilakia ei muuteta muuten kuin yksimielisesti. Vesilaki on kaiken kukkuraksi ja onneksi vihreän ministerin Tuija Braxin takana.Koskiensuojelualaista hallitusohjelmassa ei puhuta. Aika ovelaa.

Heinäkuussa pidettävä Iijokisoutu saa nyt aivan uutta väriä. Vuosi sitten kerroin paikallisille uudesta uhasta Iijoen suhteen. Sympaattiset iijokiaktivistit katsoivat minua vähän kummeksuen , että liioittelen: laki Iijoen keski- ja yläjuoksuhan on lailla suojattu eikä lakeja voi noin vain muuttaa. Kyllä voi- valitettavasti hyviäkin lakeja, jos poliittista tahtoa on. Ja koskiensuojelulain purkamiseen sitä tahtoa näyttää olevan, jopa ympäristöministerillä.

Ilmastomuutos on niin vakava asia, että kaikki asiat pitää pystyä katsomaan uudessa valossa. Näin olen joutunut itsekin tekemään mm. ydinvoiman suhteen. Vielä vapaana virtaavia vesistöjä tai niiden osia ei kuitankaan enää kannata uhrata vain muutaman sadan megawatin takia.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top