Suomi täynnä EU-pelkoa

– Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen johtaja Pasi Holm ja  Aalto yliopiston professori Vesa Puttonen haluaisivat käynnistää keskustelun Suomen eroamisesta euroalueesta. Kenelle tai mille taholle he esittävät toivomuksen?  Yliopistojen ja tutkimuslaitosten perustehtävä on  tehdä tutkimusta ja tuottaa analyysejä, joten miksi he eivät käynnistä   tärkeinä pitämiään selvityksiä? Vapaassa maassa ei mikään asia saa olla tabu. Samalla olisi hyvä selvittää,  kuinka paljon Suomi  on hyötynyt eurosta ja kuinka paljon Suomi hyötyy nyt jopa kriisistä  alhaisina korkoina ja   AAA-luokan ”turvasatamana”.

Suomi on nyt täynnä EU-pelkoa. Vastuullisten poliitikkojen on nykyistä voimakkaammin puolustettava euroa ja vastattava   apokalyptisiin puheenvuoroihin .  Pian metsää ei näy puilta ja koko Eurooppalainen idea häipyy olemattomiin. 

 Nobel-palkittu taloustieteilijä  Amartya Sen varoitti keskiviikkona the Guardian lehdessä vinosta asenteesta, joka on vääristänyt koko kriisin ajan  eurooppalaista keskustelua.  Kritiikki sopii  erityisen hyvin Suomeen, jossa on ahkerasti viljelty Laiskat kreikkalaiset ja Dominoivat saksalaiset -retoriikkaa. Eurooppaa halutaan jakaa uudelleen, vaikka perustajaisien- ja äitien ajatus oli juuri Euroopan yhtenäisyys, varoitti nobelisti.

Eurossa on valuvikoja. Myös talouskriisin hoitaminen on sarja virheitä ja hidastelua, koska aina joku jäsenmaista on sanonut Ei . N obebelisti Amartya Sen pitää suurimpana virheenä kasvun tukahduttamista  ylhäältä saneltuun ja liian tiukkaan napitettuun  leikkaus-ja kuripolitiikkaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top