Salaisuusverhot revittävä alas

Yksi päättyneen Euroopan parlamentin  kauden saavutuksista on veronkierron ja veroparatiisien nousu politiikan esityslistalle. Kysyessäni asiasta ensimmäisen kerran komission puheenjohtajalta Barrosolta, vastaus oli  rehellinen, mutta karu:

– Komissiolle ei ole jäsenmaiden valtuutusta puuttua veroparatiisien toimintaan, Barroso vastasi.

Tilanne  on onneksi muuttunut.Vakava työ veronkiertoa ja veroparatiiseja vastaan on käynnistynyt. Työ on hidasta, sillä tunnettua on, että monissa EU: n jäsenvaltioissa hyysätään veronkiertäjiä ja veroparatiiseja. Lontoon City on esimerkiksi  veroparatiisiverkoston keskeinen paikka.

Veroparatiisit  näivettävän Euroopan sosiaalista mallia ka syövät hyvinvointivaltion moraalista ja taloudellista perustaa.Veropohja kapenee ja vähenevät verotulot heijastuvat vähenevissä palveluissa ja sosiaaliturvan leikkauksissa. On arvioitu, että Eurooppa menettää veronkiertoon ja veroparatiiseihin yhtä paljon kuin kaikkien EU- maiden terveysmenot yhteensä.

SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen on pitänyt asiaa kiitettävästi esillä. Hän on sitkeästi vaatinut kansainvälistä lainsäädäntöä mukaan verovälttelyn kuriin saattamiseksi.

Yhteistyö, tietojenvaihto ja avoimuus ovat aseita  taistelussa veroparatiiseja vastaan. Salaisuuden verhot on revittävä alas. Finanssivero olisi yksi täsmäase, kun rahavirrat tulisivat verottajan tietoon.

Suomi ei ole tunnetusti  lähtenyt mukaan  rahoitusmarkkinaveroon. Asia kuitenkin etenee. Valmistelun ulkopuolella ovat vain Kypros, Luxemburg, Malta, Irlanti ja Hollanti. Demarien pitäisikin nostaa asia uudelleen hallituksessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top