Saksa opettaa-opettajia arvostettava

Saksan vaaleilla on vaikutusta koko Eurooppaan riippumatta siitä kuka valitaan Saksan johtoon. Saksan sana tulee vaikuttamaan euron ja koko Euroopan unionin kohtaloon. Saksan uuden johdon esitylistalla ovat Eurooppa-politiikan lisäksi myös poliittisesti yhä kauemmaksi karkaava Venäjä ja suhteet Yhdysvaltoihinkin kaipaavat tuunaamista. EU:n naapurustossa on myös turbulenssia.

Rouva Merkel näyttää ylivoimaiselta. Sosalidemokraatit ovat Saksassa onnistuneet joskus lyömään gallupit, mutta tällä kertaa siihen on optimistisimmankin vaaliveikkaajan vaikea uskoa. Euroopan sairaasta miehestä on tullut Euroopan talouden veturi, mutta siitä äänestäjät tuskin kiittävät sosialidemokraatteja, vaikka Saksan talouden nousu on pitkälti edellisen liittokanslerin Gerhard Schröderin ansiota. Päinvastoin: äänestäjät rankaisevat sosialidemokraatteja, kun korkean työllisyysasteen hintana on malapalkkaduunien synty ja köyhyyden kasvu.

Kävin Hampurissa haistelemassa Saksan vaalitunnelmia. Oli yllättävää, että Euroopan asioista puhutaan varsin vähän. Teemoina ovat eläkkeet, minimipalkka sekä koulutus. Saksassa hämmästellään ja kummastellaan sikäläisen koulutuksen huonoa tasoa. Siihen on kaksi syytä: koulutus on osavaltioiden eli länderien vastuulla. Siksi tulokset ovat niin epätasaisia. Myös opettajien heikko koulutus on keskustelun kohteena. Opettajiksi haluavat ne nuoret, jotka eivät muualle pääse. Suomessa tilnne on toinen: opettajiksi pyrkivät nuoret parhaasta päästä. Opettajien korkea tasoa ja ammatin houkuttelevuus taitaakin olla Suomen kilpailukyvyn ykkösasia. kun oikein kunnolla ja pitkälle ajatellaan. Lisää liksaa ja arvostusta opettajille! Teistä riippuu Suomen tulevaisuus!

Vaihtoehto Saksalle eli AfD on Saksan euroskeptinen puolue. Se ajaa suorasukaisesti euroalueen hajottamista, Kanadan mallin mukaista maahanmuuttopolitiikkaa, kansanedustajien määrän puolittamista jne. Gallupeista päätelleen voi käydä niin, että tämä eurooppakriittisillä tunteilla ja teemoilla surffaileva puolue ei ylitä äänikynnystä.

Ps. Hampurissa näin todellisen uuden innovaation.Joissakin paikallisbusseissa oli pieniä tyylikkäitä kirjahyllyjä, joista sai ottaa pokkarin matkan ajaksi. Lesen und lesen lassen oli minikirjaston tunnus. Ihmiset näyttivät selailevan eriyisesti runokirjoja.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top