Euroopan parlamentin täysistunto äänesti tänään tekijänoikeusuudistuksesta. Mepit päättivät palauttaa lakiehdotuksen takaisin oikeudellisten asioiden valiokuntaan. Valiokunnan laatimaa esitystä kannatti vain 278 meppiä ja 318 meppiä piti esitystä nykyisessä muodossaan hieman ongelmallisena.
En muista saaneeni tämän parlamenttikauden aikana mistään muusta asiasta niin valtavasti sähköpostia ja puhelinsoittoja kuin tekijänoikeusuudistuksesta.
Huolenaiheena on, että uudistus esitetyssä muodossa rajoittaisi sananvapautta ja innovaatioita ja tekisi internetistä tylsemmän paikan, vaikka päätavoitteena on päivittää tekijänoikeudet internetaikaan ja taata artisteille ja kustantajille reilu korvaus teostensa käytöstä.
Uudistuksella tähdätään internetjätteihin kuten Googleen, Facebookiin ja YouTubeen, joiden tulisi vastaisuudessa maksaa tekijänoikeuskorvausta sivustoillaan jaetusta materiaalista, kuten uutisartikkeleista tai muusikoiden lauluesityksistä.
Hyvää tarkoittavan esityksen ongelmana on, ettei lakitekstiä ole rajattu riittävän tarkasti. Nyt pelkona on, että internet vapaana, sensuroimattomana tiedonjakeluvälineenä lakkaisi toimimasta sellaisena kun me sen tunnemme. Siitä kärsisivät erityisesti pienet start-upit, tutkimus, ja ennen kaikkea sananvapaus. Joidenkin tulkintojen mukaan jo pelkkä linkin jakaminen näiden sivustojen kautta takaisi tekijänoikeussuojan. Tämä käytäntö muodostaisi valtavan suodattimen, joka rajoittaisi tiedon vapaata kulkua, ajatusten vaihtoa, kehitystä ja pahimpana kaikesta – nettimeemien syntymistä.
Siksi minäkin äänestin sen puolesta, että oikeudellisten asioiden valiokunnan 25 henkilön sijasta koko parlamentin pitää saada ottaa kantaa asiaan. Tänään torstaina 5.7. parlamentti äänestikin, että koko homma tuodaan syyskuussa täysistuntokäsittelyyn. Taistelu jatkuu!