Rehn ojensi Soinia

Europarlamentaarikko Timo Soini hämmästytti keskiviikkona Euroopan parlamenttia pilkkaamalla  vaikeita ratkaisuja tekevää Kreikkaa ja vertaamalla Euroopan Unionia Neuvostoliittoon.  Samalla Soini liittyi retoriikallaan parlamentin äärioikeiston kirjavaan joukkoon.

Komissaari Olli Rehn vastasi Soinille perussuomalaisella sananlaskulla: ” Arvaa oma tilasi,  anna arvoa toisillekin”. Rehn sanoi myös pitäneensä aikaisemmin Soinin puheita humoristisena, mutta nyt jo vakavina. Soini ei tosin kuullut Rehnin mainiota vastausta poistuttuaan tupailtapuheensa jälkeen  salista. Tämä sai parlamentin puhemiehen huomauttamaan, että jos kysyy, olisi kohteliasta odottaa vastausta.

Komissaari Rehn oli kertomassa parlamentille  torstaina ja perjantaina kokoontuvan Eurooppa-neuvoston kokouksesta, jossa on tarkoitus luoda kriisinhallintamekanismi euroalueen vakauden turvaamiseksi. Talouspolitiikan koordinaatiota  on tarkoitus myös parantaa.  Lähestyvästä kokouksesta riippuu paljolti, kasvaako vai väheneekö luottamus Euroopan unioniin talouskriisin ratkaisijana.

Eurooppa on suurissa ongelmissa.  Ehkä pahin pulma on luottamuskriisi. Kuuluisaa Henry Kissingerin   EU:n ulkopolitiikkaa koskevaa kysymystä: ”Missä on Euroopan puhelinnumero”, voidaan soveltaa talouspolitiikkaan. Kenen sanaan voidaan luottaa? Kuka johtaa talouspolitiikkaa? Varsinkin kriisissä eriävät kannat synnyttävät epäluottamusta.  Komissaari Rehnin suunnitelmat ja linjanvedot hukkuvat Berliinistä ja Pariisista tulleisiin välihuutoihin.  Kysymys ei ole ainoastaan markkinoiden epäluottamuksesta, vaan myös mielenosoituksista ja kansalaisten ihmettelevistä kysymyksistä, miten Eurooppa oikein pääsee ulos kriisistä.

Parlamentti hyväksyi myös Lissabonin sopimuksen uutuuden eli Euroopan laajuisen kansalaisaloitteen. Euroopan komission on tulevaisuudessa harkittava uuden EU-lain ehdottamista, mikäli vähintään miljoona kansalaisten näin pyytää.  Vähintään seitsemän jäsenmaan kansalaisista koostuva ryhmä voi rekisteröittää aloitteen komissiossa ja aloittaa nimenkeruun. Jos aloite saa 12 kuukauden aikana tarvittavat miljoona ”tuenilmausta” eli allekirjoitusta, juna lähtee liikkeelle. Nimiä voi kerätä joko paperilla tai verkossa.

Miljoona nimeä  voi tuntua paljolta, mutta tarvittava määrä  jyvitettynä Suomeen, olisi niinkin vähän kuin 9750.

Mikähän lienee ensimmäinen kansalaisaloite? Huhuja on, että jo nyt kerätään nimiä  Euroopasta GMO-vapaaksialueeksi. Saksassa ja Itävallassa kerätään nimiä varainsiirtoveron aikaansaamiseksi jne.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top