Radikaaleja uudistuksia

Eurooppa kehittyy kriisien kautta.  Euroopan unionin uskottavuus kasvaa vain konkreettisten saavutusten kautta.  Parlamentissa juuri hyväksytty eurooppalaisen rahoitusvalvonnan radikaali uudistus on merkittävä  konkreettinen saavutus ja ensimmäinen ’globaalin Siperian’ opetus. Pankkien, osakemarkkinoiden ja vakuutusyhtiöiden valvonta muuttuu perusteellisesti vuoden 2011 alusta. Kuka vielä kehtaa sanoa, että politiikalla ei ole merkitystä?

Nykyiset valvontakomiteat korvataan kolmella eurooppalaisella valvontaviranomaisella. Niiden oikeudet ovat merkittävästi suuremmat kuin nykyisellä neuvoa-antavalla järjestelmällä. Uuden perustettavan Euroopan järjestelmäriskikomitean (EJKR) tarkoituksena on seurata, tiedottaa ja varoittaa nopeasti mahdollisista ongelmista. Tätä järjestelmäriskikomiteaa avustaa  neuvoa-antava tieteellinen komitea.

Ja lisää on tul0ssa . Vaikeuksien kautta ollaan EU:ssa puristamassa kokoon merkittävää  talouspolitiikan koordinaatiota. ” Enemmän Eurooppaa” -tunnuslause on saamassa merkittävää konkretiaa.

Viime viikolla julkaistu uusi EU:n talousennuste näyttää jo pikkuisen paremmalta. Saksa vetää euroaluetta. Ongelmana on eriarvoisuuden kasvu sekä maiden välillä ja maiden sisällä. Monien maiden julkinen talous on suurissavaikeuksissa. Erityisesti tarkkailun nalla ovat Irlanti ja Portugali, joiden velkakierre pitää saada katkaistua.  Rahoitusmarkkinoiden uudistamiseen on löytynyt poliittista tahtoa, mutta löytyykö poliittista tahtoa myös sosiaalisen Euroopan vahvistamiseen?

 Taloushuolten lisäksi Eurooppaa painaa arvokriisi. Nationalismi, populismi ja rasismi nostavat päätään. Vaaleissa kuin vaaleissa ja maassa kuin maassa äärioikeisto ja nationalismi nostavat päätään. Vasemmiston ja maltillisten konservatiivien on aika huolestua. Poliittisen järjestelmän toimivuus on tulevien vuosien kenties ykköshuoli.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top