Omat hylkäsivät Jäätteenmäen

Voi olla, että europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki itse vilpittömästi uskoo, että salajuoni hänen syrjäyttämisekseen oli sosialidemokraattien punoma. Asia vaan ei ole niin .Ensinnäkään kukaan ei pystyisi keksimään niin huikeaa tapahtumasarjaa. Toiseksi: totuus on aina tarua yksinkertaisempi.

Jäätteenmäki haastoi Paavo Lipposen Suomen suhteesta Yhdysvaltoihin ja Irakin sotaan. Hyvä, niin pitikin,Vaalien alla pitää nostaa vaikeatkin asiat esille.

Jäätteenmäki ei kuitenkaan pystynyt oikeasti haastamaan, vaan tyytyi heiluttelemaan TV-ruudussa salaisia asiakirjoja, joihin sitten kompastuikin kiistämällä kyseiset papaerit eduskunnan edessä.

Hän jäi kiinni valehtelusta. Myös Paavo Lipponen koki Lootin vaimon kohtalon: hän jähmettyi suolapatsaaksi , ja näin koko tärkeä ja puhdistava ulkopoliittinen keskustelu kuivui kirjaimellisesti – paperisodaksi.

Nyt tulee tarinan opetus. Kun Keskustan silmäätekevät huomasivat puheenjohtajansa haavoittuneen, koko keskustalauma hylkäsi hänet. Ja loput te tiedättekin. Suomen ensimmäisestä naispääministeristä tuli Irakin sodan suomalaisuhri.

Olen leikkinyt ajatuksella, mitäpä jos Annelin tilalla olisikin ollut vaikkapa Pekkarinen. Olen täysin varma, että Keskustalauma olisi suojellut haavoittunutta ja sidonnan jälkeen Pekkarinen olisi jatkanut vahvana pääministerinä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top