Nouseeko nationalismi?

Mitä yhteistä on Irlannin kansanäänestyksellä ja suomalaisella vaalirahoitusjupakalla, jossa pääosaa näyttelee KMS eli Kehittyvien Maakuntien Suomi? No, ensituntumalta ei mitään, mutta sittenkin: molemmissa jylläsivät liikemiehet ja nationalismin virus, jota ei saa päästää epidemiaksi.

Irlannin kansanäänestyksessä olivat asialla suurliikemiehet ja äärinationalistinen Sinn Fein -puolue. Iltapäivälehdet olivat Ei-linjalla ja lietsoivat pelkoja irlantilaispoikia houkuttelevasta eurooppalaisesta armeijasta, abortista jne… Tuloksena oli selvä ja harmittava EI, joka oli isku koko Unionille, mutta saattoi olla lopullinen naula myös kansanäänestysten ruumisarkkuun. Harmi, sillä kaikesta huolimatta pitäisi pitäisi EU:n uskottavutta hakea kansalaiskeskustelun kautta, johon oivan tilaisuuden tarjoavat kansanäänestykset.

Lissabonin sopimus on kaikkien maiden kansanäänestksissä mennyt nurin. Olisi ollut komeaa, jos Suomessa olisi järjestetty massiviinen EU-opintokerho kansanäänestyksen muodossa ja tulos olisi ollut KYLLÄ.Tai sitten ei…

Entä KMS? Siinäkin oli nationalistisia piirteitä, kun liikemiehet rankkasivat porvariehdokkaat isänmaallisiin ja ei-isänmaallisiin, muut olivat tietenkin itsestään selvästi ei-isänmaallisia. Suomelle onneksi-. toisin kuin Irlannissa , meillä on EU-asioissa fiksu ja informatiivinen lehdistö, myös iltapäivälehdistö.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top