Miten olisi-Puolue?

Suomessa on käyty kepeä kesäkeskustelu aiheesta Pitääkö Sdp:n muuttaa nimeään Suomen Sosialidemokraattisesta puolueesta Suomen Demokraattiseksi puolueeksi. Sana ”sosiaali” kuulemma on niin vanhanaikainen. Samasta syystä Virossa karsastettiin jopa sanaa sosiologia, kertoi virolainen professori Marju Lauristin hieman huvittuneena vuosikymmen sitten.

Olen uudistaja, en säilyttäjä, mutta tällä kertaa en todellakaan usko, että nimen muutoksella saadaan mitään oleellista uutta aikaan. Loogista olisi sitten mennä vielä pitemmälle ja poistaa nimestä myös liite ”Demokraattinen”- sekin kun saattaa ärsyttää joitakuita-, joten jäljelle jäisi vain neutraali Puolue. Suomen Puolue. Heh.Heh. Hyvä puoli tietenkin nimen muutoksessa olisi, että ainakin loppuisi keskustelu siitä, kirjoitetaanko sosialidemokratia kahdella vai yhdellä aalla.

Jos taas nimenmuutos liittyisi suureen uudistusprosessiin, kuten Englannissa jossa Labourista tuli New Labour, niin kannatan nimen vaihtamaista, mutta nimen vaihtaminen an sich on poliittista viihdettä. Päinvastoin: se saattaisi vahingoittaa Sdp:n tunnesidettä ja luottamuspääomaa äänestäjiin. Bisneskielellä sitä sanotaan brändiksi.

Ensi kesä on SDP:n puoluekokous. Voisimme ottaa siellä kaksi askelta eteenpäin. Ensimmäinen askel olisi laatia Visio 2020 asiakirja ja toinen uudistaa puoluejohtoa mahdollisimman rapsakkaasti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top