Miksi eduskunta pelleilee?

Mitä ihmettä tapahtuu Suomen eduskunnassa? Eduskunta on Suomen arvokkain foorumi, missä pitäisi käydä tärkeää yhteiskunnallista keskustelua. Eduskunnan puhemiehen äskeinen  vaali oli kuitenkin kaikkea muuta kuin arvokas. Jos kansanedustajat olivat tyytymättömiä  nykyiseen puhemieheen  Sauli Niinistöön, niin- siitä vaan- demokratiaan kuuluu vastahehdokas ja äänestäminen. Tyhjän äänestäminen ja pelleily ei kertakikkiaan ole eduskunnan arvon mukaista.

Olen finanssikriisiä pohtivan valiokunnan varapuheenjohtaja Euroopan parlamentissa. Valiokunnassa on käytetty esimerkkinä Pohjoismaita-Ruotsia ja Suomea -siitä, miten maat selvisivät 90-luvun alun talous-ja pankkikriisistä. Monien  selvitysten ja tutkimusten mukaan  Suomella ja Ruotsilla on yksi vahvuus moniin muihin maihin verrattuna: maiden poliittinen järjestelmä toimii eli vaikeuksissa ja erityisesti kriisin oloissa kaikki toimivat samaan suuntaan. Se on konsensus-hakuisen politiikan vahva puoli.Yhdysvalloissa , jossa talous on dynaaminen, poliittinen järjestelmä on kankea ja jakautunut ja usein käy niin, että järkevät päätökset ovat poliittisesti mahdottomia. Sen kanssa kipuilee nyt presidentti Obamakin yrittäessään uudistaa sikäläistä terveydenhuoltoa.

Kenen keksintö tyhjän ja leikkiehdokkaiden äänestäminen oikein oli? Kuka on eduskunnan pelleilyn isä tai äiti? Onko eduskunnan vastaus talouskriisiin ja  Suomen synkkään tulevaisuuteen protesti?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top