Miespulaa ja naisvaje

Sosialidemokraatteja vaivaa Oulun läänissä miespula, kun taas alueen valtapuolueella Keskustalla on naisvaje. Mielenkiintoinen ilmiö. Demarit tekevät historiaa sillä kansanedustajan valtakirjaa tavoittelee maalisvaaleissa Oulun vaalipiirissä sosialidemokraattien listoilta ensimmäistä kertaa naisenemmistö: 10 naista ja 8 miestä. Aikoinaan miesehdokkaiden joukossa oli pari kolme kiintiönaista. Niin se maailma muuttuu.

Kun demarien listaa katsoo lähemmin, ei ole lainkaan ihme, että naiset ovat enemmistönä. Naiset ovat kantaneet jo pitkään vahvaa vastuuta politiikan arjessa täällä Pohjoisessa – poliittisesti myös sohjoisessa – Suomessa.

Raahelainen Virpi Aho on pitkään ollut keskeinen vastuunkantaja Raahessa. Tuija Pohjola on Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja, ja Tytti Tuppurainen vetää maakuntavaltuusto. Sirviön Pirjo samoin kuin kajaanilainen Vuokko Matero ovat Tehyn ay-aktiiveja ja kaupunginvaltuutettuja. Nivalan demarien kantava voima on pitkään ollut Airi Hakala. Sirpa Kansanaho ja Eija Ikonen puolestaan pitävät sosialidemokratian lippua korkealla Pudasjärven ja Kiimingin kunnallispolitiikassa. Oulujokilaaksoa edustaa Muhoksen Sosialidemokraattien Helena Kohtalo-Törmänen.

Siis naisenergiaa on tarjolla. Vahvat naiset voivat hajottaa ääniä niin pahasti, joten vaarassa on, että yksikään ei mene läpi. Se olisi noloa, kun vaalivuonna juhlimme maailman ensimmäisiä naiskansanedustajia. No, lääke tähän on, että naisten lisäksi myös miehet äänestävät tällä kertaa naisia.

Yllä olevalla on tarkoitus testata miesehdokkaiden huumorintajua. Ja lisää tulee. Huumorintajuttomat voivat lopettaa tähän.

x x x

Tunnetusti ehdokkaat myös ottavat mittaa toisistaan. Jalo kilpailu on terveellistä, kun muistamme, että kaikkien menestyksestä syntyy yhteinen onnistuminen. Musiikkia syntyy vasta sitten, kun eri soittimet saadaan soimaan yhdessä. Seuraava tarina on tosi.

Satuin Ahteen Matin kanssa vuosi sitten samaan tilaisuuteen, joka oli syntymäpäiväni aikoihin. Kehaisin, että monet suuret valtiomiehet kuten Urho Kekkonen, Paavo Väyrynen ja minä olemme syntyneet syyskuun 2. päivänä. Ahde vastasi, että hän on syntynyt samoihin aikoihin kuin Tasavallan Presidentti Tarja Halonen ja Jeesus Kristus. Menin sanattomaksi.

Tapaus tuli mieleeni, kun huomasin, että Matti vietti näyttävästi 30-vuotishääpäiväänsä yhdessä Hilkkansa kanssa. Minäpä vietin täsmälleen samana päivänä 35-vuotishääpäivää Sepponi kanssa Kuusamon Talvijärvellä romanttisilla kynttiläillallisilla. Kahdestaan. Jess, minä voitin!

Kilpailun sijasta aion itse keskittyvä asioihin: miten parantaa suomalaista perusterveydenhoitoa, miten koulutusjärjestelmä saataisiin oikeasti tasa-arvoiseksi ja miten sosiaaliturvaa uudistettaisiin enemmän nousun portaiksi ja osaamisen tukirakenteiksi.

xxx

Ehdokkaat tarvitsevat tukea. Omaan tukiryhmääni voi ilmoittautua Timo Peltovuorelle puh.0500- 438858 tai Sepolle 0400-816030 tai minulle suoraan 050-5113036.

Tämän viikon johdan ulkoasianvaliokunnan valtuuskuntaa Intiassa ja Pakistanissa. Jos onnistun, kirjoitan nettipäiväkirjaani sieltäkin, mutta palattuani Suomeen, annan palaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top