Maksakirroosi ei ole maksan syy

Brysselissä sataa lunta. Tuulikin on jäätävä. Omaa mieltä painaa demarien kylmä suhtautuminen Euroopan kriisiin, jossa parasta aikaa kärvistelee Irlanti. Pian ehkä Portugali .Ymmärrän ja en ymmärrä oppositiologiikkaa.  Ymmärrän persut ja vassarit. Persujen pääidea on vastustaa Euroopan unionia. Itse asiassa se on Timo Soininkin ajattelun keskeisin asia.Maahanmuuttokritiikki on vain sivujuonne. Vasemmistoliittokin on  viimeisen päälle  EU-kriittinen muutamaa harvaa poikkeusta lukuunottamatta, mutta demareita en ymmärrä.

 Sdp on oikeastaan Suomen Eurooppa-puolue, joka oli ajamassa Suomen EU-jäsenyyttä oppositiosta käsin. Tälläkin hetkellä  Jutta urpilainen ja Mikael Jungner ovat PES:n eli Euroopan sos.dem-. puolueen kokouksessa Varsovassa.Tietenkin  oppositon tehtävä on kritisoida hallitusta ja kaataa hallitus, mutta demariopposition tehtävä ei ole tietenkään ”kaataa” euroa eikä Euroopan unionia. Siitä ei tietenkään olekaan kysymys.

Olin aikoinaa Sdp:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kun Antti Kalliomäki on puheenjohtaja  ja olimme oppostiossa. Silloin linjasimme, että ei ole olemassakaan kahta politiikkaa , vaan oppositiossakin on oltava valmis ottamaan vastaan hallitusvastuu vaikka seuraavana päivänä.

Euroopan kriisi ei ole EU:n eikä euron syy. Oikeastaan voidaan sanoa, että  EU ja euro ovat viattomia uhreja.Pahiksia ovat säätelemättömät , valvomattomat ja hulvattomat finanssimarkkinat . Pankkienkin haukkuminen alkaa olla  kulunutta eikä haukku osa edes aina oikeaan kohteeseen.  Pankit ovat yhteiskunnan maksa, joka kerää talouspolitiikan epäpuhtaudet kuten esimerkiksi liiallisen velkaantumisen.Tuskinpa juoppokaan kirroosistaan maksaansa syyttää.

Pääministeri Mari Kiviniemi käyttäytyi kummallisesti, kun ei halunnut hakea yhteisymmärrystä opposition kanssa. Ylpeys vai ennakkoluulot- en tiedä? Olisi kannattanmut nähdä vaivaa.  Luottamuspääomaa kannattaa aina kerätä ja vaalia.  Asiantuntijat ovat käyttäneet  nykyistä talouskriisiä pohtiessaan termiä Nordic Model.  Kun kysyin eräältäkin professorilta, mitä he oikein tarkoittava termillä , oli vastaus: Suomen ja Ruotsin kykyä toimia kriiseissä samaan suuntaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top