Loppukiri alkaa

Suomen EU-politiikan isoista ja pienistä linjoista päättää Suomen eduskunta. Siksi on ollut harmillista, että Eurooppaa koskeva keskustelu on pyörinyt vain Kreikan ympärillä. Eurooppa on kuitenkin isojen ratkaisujen edessä. Merkittävin ja eniten Suomen vaalikeskusteluissa vaiettu asia on vapaakauppasopimus Suomen ja Yhdysvaltojen välillä, mikä kulkee  veikeällä lyhenteellä TTIP ( lausutaan tiitip).

Asia ei kiinnosta suomalaisia? Kyllä kiinostaa. Olen kirjoittanut ja puhunut asiasta  ja yhdessä Miapetra Kumpula-Natrin kanssa järjestämämme seminaarikin täyttyi heti.  Kymmenissä puolueiden puheenjohtajien vaalikeskusteluissa asia ei ole ollut esillä, joskaan en ole pystynyt kaikkia keskusteluja seuraamaan. Mistä siis on kysymys?

Kysymys on tulevista ympäristönsuojelun, kuluttajansuojan ja  työelämän normien tasosta. Kysymys on myös julkisten palvelujen kohtalosta ja ruokaturvasta. Kysymys on myös siitä, miten kauppariidat tulevaisuudessa ratkaistaan.  Pääkysymys on tietenkin saada vapaakaupan avulla lisää draivia Euroopan talouteen ja työpaikkojen  syntyyn. Erityisesti on ennakoitu eurooppalaisten pk-yritysten hyötyvän sopimuksesta, mutta kaikkiin kasvua ja työpaikkoja koskeviin lukuihin on kyllä suhtauduttava äärimmäisen kriittisesti.

Tässä prosessissa tulee myös EU-jäsenyydellemme uutta arvoa: Suomi varmasti hyötyy siitä, että neuvottelemme osana EU:ta, sillä yksin meillä ei olisi mahdollisuutta vaikuttaa suuriin kauppapolitiikan neuvotteluasemiin.

Yhdeksäs neuvottelukierros alkaa ensi viikolla New Yorkissa ja komissio  tähtää edelleen siihen, että sopimusteksti olisi valmis tämän vuoden loppuun mennessä. Kukahan Suomen puolesta neuvottelee kesän ja syksyn aikana? Kun Sipilä on päättänyt vähentää ministerien määrää, niin ennustaisin, että Eurooppa ja- ulkomaankauppaministerin tehtävät siirtyvät kättelyssä ulkoministerille? Henkilönkin voisin arvata, mutta jätetään spekuloinnit tällä kertaa.

Euroopan parlamentissa valmistellaan parhaillaan mietintöä TTIP-neuvotteluista. Komissio siis neuvottelee sopimuksesta, mutta Euroopan parlamentilla on viimeinen sana siitä hyväkstäänkö kauppasopimus vai ei. Euroopan parlamentin jäsenenä otan tämän vastuun erittäin vakavasti.

Parlamentin keskeiset ryhmät eivä ole vapaakauppaa vastaan sinänsä, joten uskon, että jos neuvottelijatottavat  huomioon parlamentin kannan ja kansalaisyhteiskunnan kritiikin, on hyvä mahdollisuus, että sopimus hyväsytään. Sellaista sopimusta en tule hyväksymään, joka lähtee yksipuolisesti kaupan vapauttamisesta ja johtaa polkumyyntiin ja standardien alentamiseen.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top