Lamamieliala jo väistyköön

On hyvä, että Suomessa keskustellaan Jäämeren radasta ja tunnelista Helsingin ja Tallinnan välille. Asuntojakin tarvitaan, sillä monissa Suomen kaupungeissa asuntopula alkaa olla kasvun este. Turvapaikan saaneet uudet suomalaiset tarvitsevat pian asuntoja ja työpaikkoja puhumattakaan sadoista tuhansista työttömistä kantasuomalaisista. Onko synkein lamamieliala jo väistymässä?

Mistä rahat tunneleihin ja ratoihin? Avainsana on ESIR eli Euroopan strategisten investointien rahast0. Tuo toistaiseksi tunematon kirjainyhdistelmä on Euroopan parlamentin lempilapsi, jonka avulla on tarkoitus puskea kaivattua kasvua ja auttaa uusien työpaikkojen syntymistä.

Suomen Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehdas on saanut ESIR rahoitusta, mutta muuten on hiljaista Euroopan pohjoisella rintamalla. Onko meillä niin tiukasti raamit kaulassa, ettei uusia hankkeita uskalleta edes ajatella? Kun kasvu käynnistyy mielikuvista, niin tietoisuus uusista mahdollisuuksista on tärkeä.

ESIR ei ole taikurinhattu eikä rahaa tipu mille tahansa tienpätkälle tai siltarummulle. Hankkeiden ei tarvitse kuitenkaan  olla jättisuuria. Pienetkin hankkeet voivat hyödyntää EU-rahoitusta mikäli ne niputetaan yhteen.

Esimerkiksi Ranskassa kolme eri aluetta yhdistivät rakennusten energiaremonttihankkeet 40 000 asunnon paketiksi. Tanskassa taas perustettiin rahasto uusiutuvan energian investoinneille ja rahasto haki tukea ESIR:sta.

Komissio auttaa jäsenmaita perustamaan investointialustoja (investment platform).   Rahasto tukee hyödyllisiä hankkeita, joita muuten ei olisi toteutettu korkean riskin takia.

Hankkeen on tuettava esimerkiksi seuraavia tavoitteita:

– inhimillinen pääoma, kultuuri ja terveys

– tutkimus, kehittäminen ja innovointi

– liikenneinfra ja energia-ala

-tieto-ja viestintäteknologian kehittäminen ja käyttöönott0

– ympäristö- ja resurssitehokkuus jne.

Brysseliin ei kannata lähteä hankkeita esittelemään ainakaan alkuvaiheessa, vaan ohjeita antaa Helsingissä Euroopan investointipankin Fabianinkadun konttori.

Ei muuta kuin porukka kokoon ja innovoimaan!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top