Kreikkalainen tragedia

Parlamentin esityslistalla keskiviikon täysistunnossa on Kreikan velkakriisi.  Eurooppa-neuvoston uusi puheenjohtaja Van Rompuy puhuu ensimmäistä kertaa uudessa roolissaan. EU:n päämiehet ovat jo ehtineet luvata auttaa Kreikkaa velkakriisissä. Nyt sitten saamme tietään mitä se tarkoittaa.  Kreikkaa ei saa päästää helpolla, sillä koko Euroopan talousalueen idea on se, että jokainen maa harjoittaa kurinalaista talouspolitiikkaa. Ei ole mitään järkeä siinä, että asiansa hoitaneiden maiden veronmaksajat sitoutuisivat maksamaan kaiken maaillman veijareiden virheet.

Kreikan tilanne on todella vakava.  Budjettivajeen osalta se muistuttaa Suomen tilannetta 90-luvun alussa,mutta kreikkalaista tragediaa pahentaa maan   syvälle juurtunut korruptio.   Lääkäriin pääsee setelitukkoa heiluttamalla. Harmaa talous kukoistaa.Anteeksiantamatonta on, että tilastoja on vääristtelty, mutta korruptio on kaikkein vaikemmin korjattavissa. Kreikkalaiset tragediat yleensä päättyvät jumalalliseen ilmoitukseen toisin kuin Shakespearen draamat. Odotamme jännityksellä, mitä Kreikassa tapahtuu.

Suomessa jotkut -demaritkin- narisevat vieläkin Lipposen hallitusten talouden tervehdyttämistoimia. Heikkoa on menneisyyden hallinta. Jos emme olisi  saattaneet Suomen ulos  silloisesta velka- ja työttömyyskriisistä, olisimme olleet kuin Kreikka: kansainvälisten rahoittajien armoilla. Nyt meillä on silloisen politiikan seurauksena myös turvatyynyjä, joilla olemme pehmentäneet tämänkertaisen kapitalismin kriisin lankeavia laskuja.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top