Korkea edustaja parlamentin syynissä

Lissabonin sopimus on nyt sitten voimassa. Korkeat virat on täytetty ja komissiokin valittu. Työkalut ovat siis olemassa. Tulosta pitää pian syntyä.EU:n kasvot ja ääni ulkomailla (sekä se kuuluisa puhelinnumero) on korkea edustaja eli ulkoministeri   Catherine Ashton (sd). Tänään ulkoasianvaliokunnan kuultavana ollut paronitar vaikutti vahvalta, mutta vaatimattomalta  toimeentarttujalta.

Ulko-ja turvallisuuspolitiikan maailma on vielä erittäin miehinen, joten oli tärkeää että tehtävään valittiin taitavana neuvottelijana tunnettu brittikomissari Ashton.  Hänen ”synneikseen ” luettiin osallistuminen 80-luvulla ydinaseiden leviämistä vastustaneeseen liikkeeseen.   Toivottavasti hän jatkaa ”syntistä elämäänsä” ja  toimii uudessa elämässäänkin ydinaseita vastaan.

Sain kuulemisessa puheenvuoron. Onnittelin häntä sanomalla, että hänestä tulee varmasti esikuva  ei ainoastaan euooppalaisille naisille ja tytöille, mutta myös koko maailman naisille. Puheenvuorossani korostin arktisen ulottuvuuden tärkeyttä. EU:n pitää olla läsnä siellä missä tapahtuu maailman nopearytmisin muutos. Arktinen aarrearkku on täynnä kaasua ja öljyä. Alue on myös ilmastonmuutoksen laboratorio.

Kuuleminen sujui kaiken kaikkiaan yllättävänkin rauhallisesti. Hänen työnsä ei tule olemaan helppo, mutta uskon hänen onnistuvan hienosti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top