Kiviniemen johtajuus koetuksella

Kuka vielä väittää, ettei pieni maa voi olla vaikutusvaltainen Euroopan Unionissa?  Suomi on nyt vaikutusvaltainen – valitettavasti pahassa. Jos olisin pääministeri Mari Kiviniemi, näyttäisin juuri nyt johtajuutta, ilmoittaisin hallituksen kannan EU:n kriisivastuista suoraan kansalaisille ja kutsuisin välittömästi opposition neuvottelemaan Suomen EU-linjasta.
Ei todellakaan ole Suomen edun mukaista muuttua mallioppilaasta häiriköksi.
Kysymys on Kiviniemen hallituksen EU-linjan huteruudesta ja johtajuuden puutteesta.
Mari Kiviniemi olisi todellakin pärjännyt paremmin rehellisyydellä eli ottamalla suoraan ja selvästi kantaa EU-kriisivastuisiin.  Hallitus on kierrellyt ja kaarrellut kysymystä ja antanut koko ajan siimaa epävarmuudelle.  Syytä on mahdotonta siirtää oppostiolle, sillä Suomen EU-politiikkaa johtaa hallitus, eikä pääministeri voi mennä suuren valiokunnan selän taakse, sillä suuressa valiokunnassakin on hallituspuolueilla enemmistö.
Arvostettu sanomalehti Financial Times hämmästelee Suomen roolin muuttumista mallioppilaasta häiriköksi.  Ei hyvä juttu, vaikka asiaa ei ole syytä dramatisoida. Irlanti ja Tanska ovat molemmat kunnostautuneet tällä saralla.
Tällä kertaa on kuitenkin kysymys luottamuksesta. Mitä enemmän päätöksiä vitkutellaan ja mitä useammalla suulla EU puhuu, sen korkeammaksi lasku kasvaa. Kysymys on loppujen lopuksi markkinoiden luottamuksesta EU:n kykyyn luoda uutta talouspolitiikan koordinointia.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top