Kiitos ei Saksan mallille

Saksan korkein oikeus teki helmikuussa päätöksen, jonka mukaan lapset ovat velvollisia maksamaan vanhempiensa hoidon ja hoivan. Saksassa on lainsäädännössä periaate, että vanhempien on huolehdittava lapsistaan ja lasten myöhemmin vanhemmistaan.

Korkeimman oikeuden ennakkopäätös koski tapausta, jossa isä oli katkaissut suhteen poikaansa jo 40 vuotta sitten sekä tehnyt poikansa perinnöttömäksi. Kun isä kuoli, Bremenin sosiaaliviranomainen lähetti pojalle yli 9000 euron laskun isän maksamattomista hoivalaskuista. Poika kieltäytyi ja hovioikeus oli samaa mieltä, mutta korkein oikeus vaati poikaa maksamaan.

Perinnöttömäksi tekeminen ja välien täydellinen katkaiseminen ei Saksan korkeimman oikeusviranomaisen mielestä ole riittävä syy lain suomasta mahdollisuudesta vapautua maksuista. Vain pahoinpitely, murhayritys tms.voi vapauttaa lapset maksuvelvoitteesta.

Joku viisas on ehtinyt esittää Suomeenkin Saksan mallia eli lasten (Saksassa jopa lastenlasten) tulisi vastata vanhustentalojen hoitokuluista. Ajatus ei sovi pohjoismaiseen hyvinvointimalliin. Ei alkuunkaan. Sille on sanottava jyrkkä ei.
Isonkaan Ein sanominen ei riitä, joten uusia vaihtoehtoja on mietittävä.

Ensinnäkin on pidettävä kiinni kestävyysvajeen umpeen kuromisesta. Velan kasvu pitää pysäyttää, jotta verorahoja voidaan investoida hoitoon ja hoivaa. Toisekseen: työuria on pidennettävä, jotta niitä veroeuroja tulisi lisää. Kolmanneksi tarvitaan uusia sosiaalisia innovaatioita, joilla hoitoa ja hoivaa voitaisin järjestää ja käsipareja saada hoivatyöhön.

Suomelle tämä on kova haaste. Tämäkään ei ole EU-asia, vaan jokaisen maan on itse panostettava vanhustenhoitoon ja hoivaan. Uusia ideoita pitää kehittää ja parhaita käytäntöjä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top