Kaikki mukaan talkoisiin

Euroopan parlamentti on vahvasti kansainvälisen varainsiirtoveron kannalla. Sosialidemokraattien pitkään ajama globaalivero hyväksyttiin Strasbourgissa luvuin 529-127. Suomalaismepeistä ainoastaan Carl Haglund ja Hannu Takkula äänestivät vastaan. Timo Soini äänesti tapansa mukaan tyhjää. Edessä on vielä pitkä marssi.
Parlamentin päätös on merkittävä linjaus. Tavoitteena on ensisijaisesti globaali varainsiirtovero. Jos se ei onnistu, täytyy vero ottaa käyttöön EU:n alueella. Komissio tutkii parhaillaan varainsiirtoveron käyttöä ja palaa asiaan kesäkuussa.
Parlamentin mukaan kansainvälisistä varainsiirroista pitäisi verottaa 0,01-0,05%. Näin kerättäisiin vuosittain yli 200 miljardia euroa Euroopassa ja yli 650 miljardia maailmanlaajuisesti.
Skeptikot sanovat, että EU-vero merkitsisi pääomien ja taloustoimijoiden karkaamista Aasiaan ja erilaisiin veroparatiiseihin. Tämän logiikan mukaan Lontoon pörssin pitäisi olla konkurssissa, sillä se perii kaikista käydyistä pörssikaupoista puolen prosentin leimaveron, josta kilahtaa kuningattaren kassaan seitsemän miljardia dollaria.
Euroopan unioni ja sen jäsenmaat tarvitsevat kiireesti apua talouskriisistä selviytymiseen ja julkisen talouden tasapainottamiseen. Ei ole oikein, että isot pankit ja finanssilaitokset takovat jälleen voittoja. Maalaisjärkikin sanoo, että siivoustalkoisiin pitää osallistua kaikkien, etunenässä kriisin aiheuttajien.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top