Kaaokseen järjestystä

Viime aikoina on usein väitetty, että Suomen sosiaaliturvajärjestelmä on sekava kuin tilkkutäkki. Väärin, tilkkutäkki ei ole koskaan sekava, vaan äärimmäisen huolellisesti suunniteltu luomus, jossa jokainen pala on tarkkaan harkittu ja osa kokonaisuutta Sosiaaliturvajärjestelmämme on mieluummin kuin pressu ,jonka alla sitten selviät jos selviät.

Jo nyt näyttää varmalta, että uuden , maalisvaalien jälkeen valittavan hallituksen ohjelmaan tulee maininta Suomen sosiaaliturvajärjestelmän uudistamisesta. Perustulo eli kaikille vastikkeettomasti jaettava kansalaispalkka on saanut kyytiä, mutta pinnan alla muhii ajatus kannustavasta ja nykyistä vähemmän luukuttavasta järjestelmästä. Paradoksi? Mahdoton yhtälö? Ei lainkaan.

Sosiaaliturvaa on mahdollisuus uudistaa enemmän nousun portaiksi ja osaamisen tukirakenteiksi. Samalla on tunnustettava , että on pitkäaikaissairaita,pitkäaikaistyöttömiä, pelkän kansaneläkkeen tai muiden minimietuuksien varassa eläviä ihmisiä, joiden elämä helpottuisi perustulon avulla.

Nyt olisi kysyntää 2000-luvun Pekka Kuusilla , realistisilla sosiaalipoliitikoilla, jotka osaisivat luoda sosiaalipolitiikan kaaokseen uutta järjestystä. Uuden hallituksen on käynnistettävä työ välittömästi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top