Jättilobbaus alkamassa

Tänä iltana Pohjolan Voima järjestää Pudasjärvellä tilaisuuden, jossa voimayhtiö kertoo YVA-menettelystä eli ympäristövaikutusten arvioinnista Iijoen jatkorakentamisen suhteen. Ensinnäkin: YVA on viranomaismenettelyä, joka kuuluu Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskukselle eikä voimayhtiölle.

Toiseksi: eikö hallitusohjelmassa vihreiden vaatimuksesta haudattu vesivoiman lisärakentaminen? Kolmanneksi: alueella on käynnissä Iijoen ympäristö-ohjelman 3.vaihe, joka tähtää nousukalan saamiseksi Iijokeen ja muutenkin alueen virkistyskäytön lisäämiseen. Hankkeeseen ovat sitoutuneet kaikki alueen kunnat : Ii, Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo.

Miksi Iijoen, tällä hetkellä ehkä Suomen merkittävimmän virkistyskalastusjoen, ei anneta virrata rauhassa? Miksi jälleen lisätään paikallisten asukkaiden epävarmuutta? Eikö pelon sijasta olisi viisasta keskittyä ja kehittää joen virkistyskäyttöä ja matkailuarvoa?

Johtopäätökseni on: Pohjolan Voima on aloittanut lobbauksen eli mielipiteenmuokkauksen Iijoen jatkorakentamiseksi saatuaan hallitukselta vihjauksen siitä, että koskiensuojelulakiin ja vesilakiin kajoaminen on sittenkin mahdollista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top