Jännät vaalit Saksassa

Saksan vaalit voitti kristillisdemokraattien Angela Merkel ja kaiken lisäksi komeasti. Pienempi vaalivoittaja oli SPD, joka onnistui lisäämään kannatustaan vuoden 2009 katastrofivaalien jälkeen. Tulos oli kuitenkin sodanjälkeisen historian toiseksi huonoin. Sosialidemokratian kulta-aika on siis takana ja edessä? Murskatappion kokivat liberaalit ja vihreät. Eurosta irti haluava AfD ei ylittänyt äänikynnystä.

Kansalaiset ympäri Euroopan odottavat nyt, mitä Merkel valtavalla vaalivoitolla tekee.Millekään puolueelle tilanne ei ole helppo. CDU ei pysty eikä halua hallita yksin baijerilaisen sisarpuolueensa CSU:n kanssa. Politiikasta tulisi liian kovaa ja oikeistolaista. Vaikutusvaltainen liittoneuvosto olisi siinä tapauksessa melkoinen politiikan jarru.

Suomen eurooppaministeri Alex Stubb kiirehti jo luonnehtimaan vaalitulosta ” viestiksi markkinoille, että tiukempi talouspolitiikka jatkuu”. Juuri nyt tuntuu siltä, että minkään politiikan jatkumisesta ei ole takuuta ilman sosialidemokraatteja, joiden mukaantulo suureen koaliitioon on epävarmaa.

Käydessäni Hampurissa vaalikamppailua seuraamassa aistin selvästi demarien mieltymykset punavihreään vaihtoehtoon ja vastenmielisyyden suurta koaliitiota kohtaan. Tuskinta demarit ovat valmiita kurjistamaan kriisimaita lisää tai kasvattamaan tuloeroja. Kaikki riippuu kuitenkin siitä, minkälaiset puumerkit demarit koalitioneuvotteluissa pystyvät jättämään. Demarit tarvitsevat tuekseen myös Vihreät. Myös die Linke on mahdollinen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top