Illuusioton kuva Venäjästä tärkeää

Tiivistys puheistani Loviisan ja Porvoon vappujuhlissa 1.5.2016

Uusin Nato-selvitys antaa hyvän pohjan kansalaiskeskustelulle Suomen turvallisuuspolitiikasta. Illuusioton kuvaus Venäjästä on selvityksen parasta antia. Venäläinen nationalismi on otettava vakavasti.  On harmillista, että selvityksen jälkeenkin monet poliitikot kuittasivat selvityksen vain toteamalla, ettei mitään uusia johtopäätöksiä tarvita.

Suomessa unohdetaan usein, että yhteistyö Venäjän ja useiden NATO-maiden kanssa sujuu hyvin. Yhteistyö Venäjän kanssa on hedelmällistä alueellisissa ja globaaleissa kysymyksissä, joissa Venäjä kokee itsensä tasavertaiseksi. Ilmastokokouksen sekä Iranin ydinohjelman tulokset ovat rohkaisevia esimerkkejä käytännönläheisestä yhteistyöstä. NATOn jäsen Norja ja Venäjä ovat kumppaneita arktisissa kysymyksissä ja jäsenyys on vain vahvistanut Norjan roolia YK:n rauhanvälitystehtävissä.

EU:sta kuuluu paljon huolestuttavia uutisia. Yhteistyö ja solidaarisuus ovat hukassa. Kansalaiset ovat tyytymättömiä. Äärioikeisto nousee. Sosialidemokratian ja maltillisen oikeiston kannatus laskee. Suomen SDP on yksi niistä harvoista Euroopan demaripuolueista, jonka kannatus gallupeissa nousee.

Kun sosiaalidemokraatit ja maltillinen oikeisto epäonnistuvat, tilalle ei tule parempaa vaan pahempaa: äärioikeisto niin Saksassa kuin Ranskassakin korjaamassa potin.

Kannatuskriisiin ratkaisu voisi olla näkyvät tulokset ja esteiden asettaminen veronkierrolle ja veroparatiiseille. Se loisi uskottavuutta kansalaisten silmissä myös loppusuoralla käytäviin Yhdysvaltain ja EU:n välisiin vapaakauppaneuvotteluihin, jotka päätyttyään joutuvat kansalaisten ja EU- maiden parlamenttiin ankaraan testiin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top