Ihminen ja markkinoiden vapaus

Pentti Haanpään novellissa todetaan, että ”syvällisiä kokemuksia, sano akka kun suohon putos”. Globaali finanssakapitalismin kriisi on nyt turhankin ”syvällinen kokemus” koko maailmalle.

Kriisi on globaali ja todistus siitä kuinka jokainen maa on kytköksissä toisiinsa. Suosta noustaan myös yhdessä -tai sitten ei. Toinen vaihtoehto on käpertyminen, nationalismi ja protektionismi. Siitä nousevat ääriryhmät ja talouden kriisin lisäksi uhkana on myös poliittisen järjestelmän kriisi.Näin on tapantunut ennenkin.

Nyt on aika pohtia:

  1. Miten Eurooppa ja Suomi saa takaisin menetetyt ja vielä menetettävät työpaikat.
  2. Miten kaikkien velkatalouksien budjetit saadaan kuntoon, jotta koulutukseen, terveydenhoitoon ja tutkimukseen voidaan panostaa nykyistä enemmän.
  3. Ennenkaikkea: miten luoda sallaiset pelisäännöt ja valvonta, jolla uusi mielikuvitustalouden synnyttämä kupla voidaan ehkäistä.
  4. Samanaikaisesti on löydettävä keinot, joilla köyhyyden kasvu pysäytetään ja ihmisille rakennetaan uudet nousun portaat.
  5. On välttämätöntä, että Eurooppa juuri laman kurimuksessa näyttää omalla esimerkillään suuntaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Euroopan unioni voi toimia ja sen pitää toimia maailman parantajana ja kapitalismin kesyttäjänä. Siihen tarvitaan poliittista tahtoa ja taitoa. Euroopan sosialidemokraattinen puolue PES ja Suomen sosialidemokraatit ovat sitoutuneet sosiaaliseen Eurooppaan, jossa työntekijöiden oikeuksien ja markkinoiden vapauden välille halutaan luoda uusi tasapaino. Siksi minäkin lupauduin ehdokkaaksi kesäkuussa pidettäviin Europarlamentin vaaleihin. Nyt olen ihan liekeissä.

Uusien kotisivujen myötä toivotan kaikki tervetulleeksi mukaan. Lupaan kertoa vaalikampanjani kulusta ja muustakin säännöllisesti. Mitään peittelemättä, mitään salaamatta. Tervetuloa uusille kotisivuilleni!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top