Huippukokouksella tärkeä viesti

Euroopan unionin huippukokous on kuilun partaalla onnistunut kokoamaan poliittisen tahdon, jonka viesti on ratkaisevan tärkeä: tehottomaksi osoittautunut kriisinhallinta saa nyt riittää ja painopiste on siirrettävä kasvuun ja työpaikkoihin sekä pankkien valvontaan. Näin  ”Merkozylle” sanotiin- Näkemiin! Uuden Euroopan  arkkitehtuurin ensimmäiset askeleet on nyt otettu. Nyt ei enää vain puhuttu kasvusta ja työllisyydestä, vaan päätettiin konkreettisista toimenpiteistä.Enää ei myöskaan asettetttu talouskuria ja työllisyyttä vastakkain, vaan molemmat nähtiin toinen toisiaan tukevina toimenpiteinä. Kaikki ymmärtävät, että muutokset vievät aikansa, mutta filosofian muutos on äärettömän tärkeä signaali.

Minua onkin vaivannut keskustelun kahtia jakautuminen: oikeisto puhuu kurista ja leikkauksista ja vasemmisto kasvusta ja työpaikoista. Molempia kuitenkin tarvitaan. Toista ei ole ilman toista. Huippukokouksen ”suomainen kompromissi” on saamassa vastaikaikua. 

 Toinen tärkeä huippukokouksen saavutus oli  aloittaa Euroopan laajuinen pankkien valvonta. Euroopan parlamentti on ajanut asiaa sitkeästi, mutta neuvostossa esitys on saanyt tyrmäyksen,  Viestit ovat tärkeitä, mutta  muutokset eivät tietenkään ole mahdollisia yhdessä yössä. Vielä tarvitaan yksityiskohtien hiomista ja uusia työkaluja, joilla tulevia kriisejä voidaan tehokkaasti ennaltaehkäistä.

Markkinavoimista ei  saada niskalenkkiä ennenkuin jäsenmaat sitoutuvat talouskuriin ja todellisiin kasvua ja työllisyyttä edistäviin toimenpiteisiin.  Eurobondit voivat olla yksi vastaus,  jos ja kun integraation halutaan syvenevän ja kuuluisan niskalenkin toteutuvan. Saksalaiset sanovat: ” Werdas Ziel weisst, kann auch den Weg  finden”. Eli jos tietää päämäärän, löytää myös tien. Siksi keskustelu Euroopan unionista, sen ideasta ja tulevaisuudesta on tärkeää. Liikkeen lisäksi siis tarvitaan päämäärä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top