Herätkää, ministeri Häkämies!

Samaan aikaan kun Euroopan parlamentti pistää suitsia pankinjohtajien bonuksille ja optioille, myöntää Suomen valtio lisäpalkkaa jättieläkkeen muodossa johtajilleen. Kaiken lisäksi päätökset tehdään salaa. Kysymys ei ole vahingosta, vaan linjasta ja täydellisestä avoimuuden puutteesta. Herätys, ministeri Häkämies!  Suomalainen politiikka kaipaa todellakin glasnostia ja perestroikaa. Salailu ei ole nykyaikaa, ja kohtuuttomuus on huono esimerkki.

Aikaisemmin on jo käynyt ilmi, että valtionyhtiöt kuten Finnair ja Vapo ovat salanneet toimitusjohtajiensa lisäeläkkeen maksun suuruuden. Nyt vuorossa on valtion sijoitussalkkua hoitavan Solidiumin tapaus, jossa Solidiumin johtajan kuukausipalkaksi tulee yli 30 prosenttia tiedettyä enemmän. Kaikki tämä tapahtuu ministeri Jyri Häkämiehen silmien alla, vaikka ylisuurten etujen  myöntäminen on ollut kiellettyä vuodesta 2007.

Kun pankkikriisin johdosta johdon palkitsemisjärjestelmiä tarkasteltiin Euroopan parlamentissa, kiinnitin huomiota siihen, että valtionyhtiöissä on myös kohtuuttomia palkitsemisjärjestelmiä ja valtionyhtiöt salaavat toimtyusjohtajiensa lisäeläkkeen maksun suuruuden. Sain esitykselleni työllisyys-ja sosiaalivaliokunnan tuen.

EU:n elimet ovat johdon palkisemisen suhteen paljon suomalaista päätöksentekoa ankarampia. Suomessa katsotaan liian usein kohtuuttomuutta läpi sormien.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top