Grillit on jo sytytetty

Yön yli nukuttuani uudet EU:n huippuvalinnat tuntuvat jo ihan hyviltä. Uusi neuvoston puheenjohtaja Herman van Rompuy on Bergian pääministeri, joka kirjoittaa japanilaisia haiku-runoja. Matalan profiilin pääministerin yhdeksi ansioksi katsotaan, että hän on on pystynyt pitämään koossa Belgian hallitusta peräti vuoden. Se onkin saavutus, mutta kertoo enemmän Belgiasta kuin Belgian pääministeristä.

Rompuy (eli suomeksi Römpötti) on myös karavaanari. Karavaanari on tunnetusti kaikkien kaveri.Se sopii  ihan oikeasti hyvin uuden komission puheenjohtajan ohjenuoraksi. Matalan profiilin presidentti toivottavasti puolustaa pieniä jäsenmaita ja etsii yhteistä politiikkaa.

Uusi ulkoministeri  paronitar Ashton on puolestaan runnonut läpi Brittiparlamentin ylähuoneessa Lissabonin sopimuksen. Se on hieno osoitus ladyn kyvyistä neuvotella. Varinkin brittikonservatiivit tulevat grillaamaan häntä tulevissa kuulemisissa. Toissapäivänä ulkoasianvaliokunnan kokouksessa oli pientä esimakua tulevasta. Hänen heikkouksiinsa kuulemma kuuluu, että hän on ollut 80-luvulla ydinaseita vastustavassa liikkeessä! Kaikesta näkyy , että grillit on sytetetty , koska hän on nainen ja sosialidemokraatti eikä käy kampaajalla joka viikko…

Ensi viikolla astuu Lissabonin sopimus voimaan. Korkeat virat on täytetty ja komissio on syntymässä. Työkalut ovat siis olemassa, joten tulosta pitäisi syntyä. Jo on aikakin. Vuosien jahkailu  institutionaalisista ”räteistä ja lumpuista” on vieraannuttanut kansalaisia EU:sta , vaikka  tavoite oli lßhentää kansalaisia Euroopan unioniin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top