Faktat pöytään, Obama!

Presidentti Barack Obama tapaa pian Pohjoismaiden ja Baltian maiden johtoa Tukholmassa. Odotettu vierailu on tärkeä.Tapaamisen esityslistalla ovat varmasti Egypti,Syyria, Lähi-itä ja muut kansainvälisen politiikan kuumat kysymykset.Suomen presidentti Sauli Niinistö haluaa lehtitietojen mukaan keskustella myös Venäjästä.

Luulenpa, että keskusteluissa nousevat esille myös vapaakauppaneuvottelut EU:n ja USA:n välillä. Ainakin niin pitäisi.Vapaakauppasopimus olisi työllisyyden kannalta tärkeä asia valtameren molemmin puolin.EU:n komission omien laskelmien mukaan kysymys on sadoista tuhansista työpaikoista.

Vapaakauppasopimuksesta keskusteltaessa pitää esityslistalle nostaa USA:n tiedustelupalvelun toiminta.Esitettyjen väitteiden mukaan eurooppalaisia yrityksiä on vakoiltu amerikkalaisten kilpakumppaneiden hyödyksi.Kuuntelulaitteita on asetettu EU:n tiloihin Brysselissä ja Washingtonissa.Ystävien kesken on siis vakoiltu.Ystävien kesken pitää myös asia selvittää.

Suurena huolena on, että vakoiluskandaali unohtuu samalla tavalla kuin unohtui reilu vuosikymmen sitten Echelon-vakoilu. Euroopan kansalaisilla on oikeus saada faktat pöytään tämän asian suhteen niin pian kuin mahdollista.Pohjoismaiden ja Baltian pääministereillä ja Suomen presidentillä on nyt mahdollisuus tähän Tukholman kokouksessa.

Yhdysvaltojen ja Euroopan välit ovat hyvät.Suhde on molemmille osapuolille tärkeä. Kunnioitus on kaiken perusta.Sen eteen pitää nyt tehdä töitä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top