Eurooppa vaarassa

Eurooppavaalit on käyty, mutta ”vaalit” jatkuvat Euroopan parlamentissa.Vieläkään ei kukaan osaa täsmällisesti sanoa ryhmien kokoa, sillä monet valitut etsivät vielä kuumeisesti omaa poliittista kotiaan. Perussuomalaiset hylkäsivät entisen UKIP-partnerinsa ja solmivat uuden liiton brittikonservatiivien ECR:n kanssa. Suomalaisille tiedoksi, että perussuomalaiset kiilasivat Kokoomuksesta oikealta ohi, mikä on tietenkin brittiliikenteessä sallittua.

Suomalaisille myös tiedoksi, että Kokoomus ei voittanut Euroopan parlamentin vaaleja, vaikka Alex Stubb sanoikin, että” minä voitin vaalit”. Kokoomuksen poliittinen ryhmä EPP hävisi rankasti, mutta säilytti suurimman ryhmän aseman. EPP hävisi lähes 60 paikkaa. Myös sd-ryhmä menetti, mutta vain 6 paikkaa ja on toiseksi suurin pitäen kannatuksensa suurista ryhmistä parhaiten. Vielä ei kukaan todellakaan pysty ihan tarkkoja lukuja sanomaan, sillä ryhmien muodostaminen on juuri nyt kuummimillaan käynnissä.

Ryhmän voi muodostaa, jos siihen saa 7 maasta vähintään 27 meppiä.

Vihreät olisivat saaneet jättipotin, kun italialainen ”Viiden tähden liike”, 17 mepin voimin ja Beppe Grillon johdolla haki vihreän ryhmän jäsenyyttä. Vihreät kieltäytyivät kunniasta ryhdikkäästi. Olisi todella ollut outoa katseltavaa ja kuunneltavaa, miten eurooppamyönteiset vihreät ja EU-vastaiset hauskuuttajat olisivat vetäneet yhteistä linjaa.

Varsinainen äärioikeisto miettii myös miten saisi kokoon sellaisen ryhmän, jolla voisi ”lamaannuttaa Euroopan parlamentin toiminnan” kuten Ranskan Marine Le Pen on tavoiteensa rakentavasti muotoilut. Kavereikseen hän saa Itävallan, Hollannin, Ruotsin ja Belgian äärioikeistolaiset puolueet.

Käytyjen vaalien pääviestien tulkitseminen on todella vaikeaa. Italiassa sai murskavoiton uudistusmielinen, eurooppahenkinen demaripuolue yli 40 prosentin kannatuksella nuoren pääministerin Matteo Renzin johdolla. Britanniassa ja Ranskassa voittivat puolestaan muukalaisvihalla ja EU-vastaisuudella ratsastavat puolueet.Mikä on varmaa: alhainen äänestysprosentti.Se oli ehdottoman tarkka mittari siitä, kuinka kaukainen rakennelma Euroopan Unioni kansalaisille sittenkin on. EU:ta pitää uudistaa ja vahvistaa, ei tuhota tai heikentää.

Virolainen Tarton yliopiston professori ja kokenut Marju Lauristin on uusi demariyhmän meppi. Kun häneltä oli vaalikamppailun aika oli usein kysytty, miksi hän haluaa Euroopan parlamenttoon, vastaus oli: ”Eurooppa on vaarassa.” Äärioikeiston tai äärivasemmiston nousun myötä myös demokratia on vaarassa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top