Euroopassa on oikeistohegemonia

Euroopan oikeistohallitusten on korkea aika näyttää kykynsä talouskriisistä selviytymiseksi. Markkinavoimien tulessa on tällä hetkellä Irlanti, tuo kelttitiikeri, jonka talouden kasvu pidettiin fantastisena vielä pari vuotta sitten. Kreikkaa seuraa Unkari, jossa vajeet ovat valtavat. Italia  voi pian seurata  perässä.Näissä kaikissa kriisimaissa on oikeistohallitus. Vahingoniloon ei ole syytä, vaikka Espanjan ja Portugalin ongelmista on syytetty niiden sosialistihallituksia.

Kriisien taustat ovat eri maissa erilaisia, mutta  niihin pitää löytyä myös eurooppalaisia vastauksia.

Kreikkaa pilkattiin Suomessakin surutta ja maan vaikeuksisa käytettiin poliittisena aseena ympäri Eurooppaa. Eurooppalainen solidaarisuus oli Suomessakin  koetuksella. Kysymys ei ole tietenkään mistään abstraktista solidaarisuudesta, vaan euron , itsemme ja Euroopan idean pelastamisesta.

Sosialidemokraateilla on mennyt toistaiseksi kehnosti, mutta poliittinen liikekin kehittyy kriisien kautta.

Nyt Irlannista kantautuvien huonojen uutisten rinnalla on onneksi yksi hyvä uutinen: kreikkalaiset ponnistelevat tosissaan uudistusten läpiviemiseksi. Lyhyessä ajassa tehtävä raskas hevoskuuri on saamassa myös kansalaisten tuen, sillä  päähallituspuolue  PASOK eli Kreikan  SDP on saanut ihan oikean torjuntavoiton aluevaaleissa eli pärjännyt vaaleissa hyvin.Huvittavaa  on, että Kreikan paikallisvaaleissa kommunistit ja Kreikan Kokoomus yhdessä vastustivat  sosialistihallituksen leikkausesityksiä ja rakenteellisia uudistuksia.

Kreikka voi näin antaa esimerkin muille Euroopan valtioille, että  kriisistä voi selvytyä. Samalla on mahdollisuus näyttää, että sosialidemokraattien johdolla voidaan päästä ulos kriisistä. Keskustelun voisi jo aloittaa oikeistopuolueiden kriisistä. Ylivoimainen enemmistö Euroopan pääministereistä on oikeistolaisia. Komissio on oikeistohenkinen ja  Euroopan parlamentinkin suurin ryhmä on oikeistolainen, joskin maltillisten konservatiivien hallussa.Euroopassa on siis oikeistohegemonia. Niin ovat kansalaiset vaaleissa päättäneet ja pulinat siltä osin pois.  Irlannissa viimeisten mielipidetiedustelujen mukaan sosialidemokraattien kannatus on huimassa kasvussa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top