Euroopan Hullu Vuosi

Vanhan sanonnan  mukaan viisaat pitävät maailman pystyssä, mutta hullut vievät sitä eteenpäin. Aika näyttää, tuleeko pian päättyvästä Euroopan Hullusta vuodesta sittenkin askel eteenpäin? Juuri nyt Euroopan unionin tila ei ole mairitteleva, mutta kriisien kautta on ennenkin menty eteenpäin.

Polarisoituminen on vuoden 2015 keskeinen piirre – useilla elämän eri alueilla.

Viimeksi Podemos-liike juhli Espanjassa vaalivoittoa. Monissa muissakin Euroopan maissa ns. vanhat puolueet ovat olleet hätää kärsimässä uusien rynnistäessä parlamentteihin. Se on demokratiaa. Uusi piirre on, että äärioikeiston uudet liikkeet nakertavat yhä enemmän maltillisen oikeiston kannatusta. Se puolestaan ei ole mikään ilon aihe. Ranskassa äärioikeiston jytky pystyttiin torjumaan loppusuoralla vain sinipunan voimin.

Toisen maailmansodan suurin humanitaarinen kriisi polarisoi ja koettelee Eurooppaa. Kantaväestön ja maahanmuuttajien välit kiristyvät samalla kun Euroopasta ja myös meiltä Suomesta on löytynyt ainutlaatuisen paljon auttamishalua ja empatiaa. Kuilun partaalla on EU löytämässä myös yhteisen maahanmuuttopolitiikan idean.

Oikeiston ja vasemmiston jakolinjoja voimakkaampi on globalistien ja nationalistien  välinen kamppailu niin Ranskassa, Suomessa kuin muissakin Euroopan maissa. Nationalismi on aina erotettava patriotismista, isänmaanrakkaudesta.

Polarisoitumista on nähtävissä myös Euroopan unionin ja Venäjän  suhteissa. Maantieteellä  yhteen sidottujen Euroopan ja Venäjän välit ovat kiristyneet entisestään.Vaikuttaa siltä, että Venäjä on yhä vähemmän innostunut vuoropuhelusta. Nyt tarvittaisiin  edesmenneiden Helmut Schmidtin ja Egon Bahrin kaltaisia valtiomiehiä ja uutta idänpolitiikkaa sekä  dialogia. Saksa saa pian ETYJ:n puheenjohtajuuden, joten odotettavissa on uusia aloitteita.

Ensi vuodesta tulee aatteellisessa mielessä jännittävä.  Voi olla, että superindividualismin ja itsekkyyden aika  alkaa väistyä, ja ihmiset etsivät uusia solidaarisuuden muotoja. Euroopan unionille ja eurooppalaiselle sosialidemokratialle tämä antaa uusia mahdollisuuksia.

Demarit ovat pystyneet vakuuttamaan kansalaisia myös Suomessa. Meitä kuunnellaan ja meiltä kysytään. Nyt tarvitaan vain uudistusmieltä ja rohkaisua.

Hyvää Joulua kaikille. Kiitos pian päättyvästä vuodesta.

 

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top