Enemmän demokratiaa

Talouskriisin logiikka tiivistää Euroopan unionia. Euroopan parlamentin merkitys ainoana suoraan vaaleilla valittuna elimenä tulee edelleen kasvamaan. Onkin harmillista, että vaaleista näyttää tulevan Suomessa puhtaat henkilövaalit. Puolueet pudottelevat ehdokkaita kuin kultakimpaleita julkisuuteen ilman minkäänlaisia poliittisia viestejä.

Poliittisen keskustelun painopiste on lähes kokonaan siirtynyt rakenteista ja tulevaisuuden haasteista yksilöihin. Minkä puolueen lista on ”paras”? Ketkä ovat puolueiden pääehdokaita? Kenestä tulee vaalien äänikuningas?

Ehkä Euroopan unioni koetaan Suomessa sittenkin kaikesta melusta ja hälinästä huolimatta niin itsestään selväksi, ettei kunnolla haastajaa sittenkään löydy. Kritiikki ja epäily ovat hyveitä, mutta joukko, joka oikeasti haluaa hajottaa Euroopan unionin ja siirtää kaiken vallan takaisin kansallisvaltioille, on niin hajanainen, ettei siitä ole haastajaksi.

Mielipidemittausten perässä juokseminen on kaventanut yhteiskunnallista keskustelua ja imenyt energiaa välttämättömästä yhteiskunnallisesta keskustelusta. Gallupit ovat aina konservatiivisia. Ne kertovat miten asiat olivat eilen tai tänään, mutta eivät koskaan, miten asioiden pitäisi olla tulevaisuudessa.

Leevi and the Leavingsin biiseissä todettiin aikoinaan, että elämä on pitkä puutelista. EU on elämäänkin pitempi ”puutelista”. Esimerkiksi ottaisin eurooppalaisen demokratian. Huolimatta vaaleilla valitettavasta Euroopan parlamentista, EU on vielä monessa suhteessa epädemokraattinen. Demokratian ”stressitestiä” se tuskin läpäisisi. Tarkastelun kohteeksi voisi ottaa esimerkiksi viime vuosien kriisipolitiikan.Komissio, IMF ja EKP eli ”troika” ova ottaneet muina miehinä kriisimaissa vallan ilman demokraattista valvontaa.

Eurooppatason demokratian vahvistuminen edellyttäisi eurooppalaisen puolueiden vahvistamista. Työ on käynnissä – hitaaksi ja tuskin tuottaa tuloksia vielä toukokuun parlamenttivaaleissa,vaikka puolueilla onkin jo eurooppalaiset ”kasvot” eli ehdokkaat esimerkiksi komission puheenjohtajaksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top