Suomalaiset vauvat syntyvät terveempinä kuin koskaan aikaisemmin. Äitiyspakkaus herättää ihastusta maailmalla. On siis oikeasti lottovoitto syntyä Suomeen. Jos syntyminen Suomessa on lottovoitto, niin miten ihmeessä elämän ehtoopuolella hyvinvointivaltion kasvot ovat rumat ja tylyt, kuten vanhusten hoivaan liittyneet skandaalit ovat osoittaneet?
Heti alkuun haluan sanoa, että syitä on niin sysissä kuin sepissä: julkisella ja yksityisellä puolella. Suomessa on monia esimerkillisiä yksityisiä ja järjestöjen omistamia hoivakoteja ja lisää tarvitaan. Ystäväporukalla kauan sitten tosissaan suunniteltiin itsellemme vanhankotia, jonka nimeksi päätettiin Elvis. Rokki saisi soida rokkivaarien ja mummojen omassa vanhainkodissa. Hanke ei toteutunut ja jos olisi, niin kotimme olisi kenties tänään pääomarahastojen omistama, jonka toimintalogiikka olisi tuottaa mahdollisimman suuria voittoja.
Palveluluihin sopii huonosti kilpailuttaminen. Usein ainoa tapa alentaa kustannuksia on säästää henkilöstökustannuksissa. ”Hoivatuotteen” ostaja, yleensä kunta, määrittää raamit. Kun samaan aikaan julkista taloutta on kiristetty, kunnat säästävät ja valitsevat halvimman tarjouksen.
Taustalla on siis armoton ja epäreilu kilpailu. Kun kunnat tavoittelevat säästöjä ulkoistamalla palveluja hoitoalan yrityksille ja yritykset puolestaan pyrkivät tuottamaan voittoa, on henkilöstön alimitoituksen ja riittämättömän hoidon kierre valmis.
Pahan kierre on katkaistava ja katkaistavissa.
Siihen tarvitaan hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin. Alan vetovoimaa voidaan lisätä palkkausta parantamalla. Kuntien on opeteltava kilpailuttamaan myös laadulla. Myös EU korostaa laatua, vaikka toisin väitetään.
Pahinta myrkkyä paremmalle hoivalle ovat vaalien alla luvatut veronalennukset. Pitää mennä jälleen perimmäisten kysymysten äärelle ja muistaa, että verotuksen taso ja hyvinvointivaltion palvelut ovat toinen toisistaan riippuvaisia. On loppujen lopuksi mahdoton yhtälö luvata keveämpää verotusta ja parempaa vanhusten hoivaa.
Olen suorastaan järkyttynyt elämän ehtoopuolen eriarvoisuudesta. Samassa hoitokodissa saattaa olla vanhuksia, joiden palvelut riippuvat- ei vanhusten omista tarpeista, vaan lähettävän kunnan armeliaisuudesta. Vieläkin käytössä olevat ns. hygieniahaalarit ovat suoranainen ihmisoikeusloukkaus.