Suomessa on maailmanluokan arktista osaamista erityisesti meriteknologian alalla.Vahvimpia tuotteita ovat ympäristönsuojeluteknologia ja ilmatiede, sää ja sen seurantajärjestelmät.Näiden alojen kasvu on lähivuosina nopeaa.Olisi sulaa hulluutta, jollei Suomi olisi aktiivinen arktisessa politiikassa.
Kaikilla alueen kahdeksalla valtiolla on omat arktiset strategiansa.Maat ovat allekirjoittaneet yhteisen meripelastusopimuksen.Myös Arktisen neuvoston öljyvuotojen torjuntaa koskeva sopimus ja keskustelut poraukseen liittyvistä periaatteista ovat niinikään hyviä esimerkkejä siitä, mitä kansainvälisillä sopimuksilla ja diplomatialla voidaan saada aikaan eikä alkanut kilpajuoksu öljyn, kaasun tai mneraalien perään ole aiheuttanut pelättyä arktista konfliktia.
Myös Euroopan unioni hioo ja uudistaa parhaillaan arktista strategiaa. EU panostaa paljon arktisen tutkimukseen – yli 200 miljoonaa euroa viimeisen 10 vuoden aikana.Panostus tutkimukseen on siloittanut EU:n tietä myös merkittävän Arktisen neuvoston pysyväksi tarkkailijaksi. EU:n oma ongelma on, että arktiset asiat ovat komissiossa hajallaan eikä strategiaa voida toteuttaa keskitetysti uskottavalta tavalla.
Suomessa sensijaan myrskyää. Ensimmäinen uhrikin on jo olemassa: ministeri Heidi Hautala on joutunut eroamaan. On kyllä vaikeaa ymmärtää, miksi kaikki tapahtui.Hallitus oli juuri julkaissut kiitellyn arktisen strategiansa ja eduskunta käynyt asiasta laajen keskustelun, kunnes poliittinen ilmastonmuutos nostatti ennalta arvaamattomaan taifuunin.
En ymmärrä, miksi ministeri ei olisi saanut harjoittaa poliittista ohjausta, mutta ymmärrän sen miksi tehdyt virheet johtivat eroamiseen. Hautalan luottamuspääoma oli vähissä ja viherviha kasvussa.
Vihreät varmasti yrittävät tehdä asiasta Hyvän ja Pahan välisen taistelun.Hyvät puolustavat luontoa ja Pahat tekevät rahaa.Näin asia ei ole.Luonnonvaroja voidaan hyödyntää myös kestävällä tavalla sekä alkuperäiskansojen ja paikallisen väestön oikeutettuja vaatimuksia kunnioittaen.